“Зиданица у времену”: Одржан концерт за обнову манастира Пиносава у Кусатку

28.08.2017. године- На Успење Пресвете Богородице, празник у народу познат као Велика Госпојина, у порти манастира Пиносава у Кусатку одржана је хуманитарна манифестација која је имала за циљ прикупљање средстава за обнову ове светиње.

Манифестацију која је симболично названа "Зиданица у времену" организовали су Општинска туристичка организација, Установа Културни центар а све под покровитељством општине Смедеревска Паланка.

Велики број грађана наше општине, свештенство и руководство локалне самоуправе окупили су се како би уживали у наступу КУД "Селевац" и концерту "Српских православних појаца".

Присутим гостима најпре се обратио игуман манастира Пиносава, отац Петар, који се захвалио свима који су својим присуством увеличали овај догађај али и људима добре воље на томе што су дали свој допринос обнови манастира Пиносава, јединог на територији наше општине, великог историјског и културног споменика.

На самом почетку наступио је ансамбла КУД-а "Селевац" са играма из Доње Јасенице, играма из околине Врања и сплетом игара из Ниша, а затим је уследио концерт духовне и традиционалне музике "Србских православних појаца".

Музички а капело састав "Србски православни појци" су незаобилазни део свих световних окупљања што је препознала и Његова светост патријарх српски Господин Иринеј који је дао благослов сваком њиховом раду и очувању српске музике и традиције.

У свом обраћању медијима и грађанима председник општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић, истакао је да ће локална самоуправа и даље подржавати овакве манифестације које имају за циљ обнову највеће светиње на територији наше Општине, манастира Пиносава.

"Желим да се захвалим игуману манастира, оцу Петру, и свим грађанима што су данас овде и што помажу обнову манастира Пиносава јер само заједничким снагама ћемо успети да сачувамо ову светињу од пропадања", рекао је између осталог Пинторовић.

Ово је била само још једна у низу манифестација, а прикупљање средстава за обнову Пиносаве биће настављено и у наредном периоду.

Posted in Aktuelno, pocetna.