Конференција за медије председника Општине Топлице Пинторовића поводом уклањања дрвореда у улици Вука Караџића

17.07.207. године- Председник општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић, одржао је данас конференцију за медије поводом сече дрвореда липа која се обавља у оквиру реконструкције улице Вука Караџића.

На основу мишљења Комисије за уклањање здравих стабала на јавним зеленим површинама општине Смедеревска Паланка, Одељење за имовинско-правне, стамбено-комуналне, грађевинске и урбнистичке послове Општинске управе општине Смедеревска Паланка донело је решење којим одобрава уклањање 42 стабла липе у улици Вука Караџића, од улице Трга Хероја до улице Светог Саве. Уклањање стабала почело је данас.

Проблематика за овај дрворед је велика, јер је липа дрво инванзивног корена који годинама уназад подиже асфалт на коловозу и штети тротоарима. Ово је мишљење стручне комисије али и инспекцијских служби”, истакао је између осталог Пинторовић.

Уколико желимо да улицу Вука Караџића санирамо онако како треба, онда морамо да размишљамо на дужи период и да улицу оставимо у добром стању и генерацијама које долазе”, рекао је челник општине Смедеревска Паланка.

Након што се изврши комплетна реконструкција улице Вука Караџића (од семафора код маркета “Maxi” до скретања за ОБ “Стефан Високи”) која подразумева пресвлачење асфалтног слоја у дужини од скоро једног километра и сређивање тротоара, планирана је садња 48 комада дрворедних стабала. Врсте дрворедних стабала које ће бити посађене су кугласти јавор, кугласти јасен или кугласти багрем у зависности од расположивости наведених стабала у расадницима.

На питање новинара да прокоментарише то што се грађани окупљају у улици Вука Караџића у намери да спрече уклањање дрвореда, Топлица Пинторовић је рекао:

Јасно ми је зашто грађани то раде, јер овај дрворед је нешто што је већ годинама заштитни знак улице Вука Караџића. Међутим, проблем на коловозу и на тротоарима је и више него очигледан, и закључак инспекцијских служби након обиласка терена је такав да је уклањање дрвореда неопходно. Оно што је потребно да се уради је то да се засади дрвеће чији корен иде у дубину и ми ћемо управо то урадити”.

Posted in Aktuelno, pocetna.