Настављени радови у улици Вука Караџића у Смедеревској Паланци

08.11.2017. године - У наставку радова на реконструкцији улице Вука Караџића у Смедеревској Паланци у току су радови на садњи дрворедних стабала. Данас је почело сечење асфалта на обележеним местима, димензија 1 x 1 метар, којим ће се обезбедити касете за садњу дрворедних стабала. Међусобна удаљеност стабала биће на 7 метара, док је између њих предвиђено по једно паркинг место. Планиране врсте дрворедних стабала су Fraxinus oxycarpa 'Raywood'  (Кугласти јасен), Platanus sp. (Платан) и Carpinus betulus 'Fastigiata' (Стубасти граб) . Карактеристике:
Fraxinus oxycarpa 'Raywood' (Кугласти јасен),  је планиран за садњу с леве и десне стране од улице Трг хероја до улице Иве Бајазита у количини од 34 комада. Достиже висину од око 8 метара и ширину од око 5 метара, правилне округласте крошње са листовима јарко црвене боје до пурпурне у току јесени, брзог раста. Врста која је отпорна на градске услове, добро подноси сушу и отпорна на антрахнозу листова код јасена.   Platanus sp. (Платан) је планиран за садњу испред зграде „Паланачке гимназије“ у количини од 9 комада. Платан је врста која достиже висину и ширину преко 10 метара, а врста је којој одговарају градски услови са неправилном јако раширеном крошњом. Главна декоративна одлика платана је беличасто сивкаста глатка кора стабла и брз раст.
Carpinus betulus 'Fastigiata' (Стубасти граб) је врста уско стубасто пирамидалне крошње која достиже висину око 10 метара са ширином од око 1.5 метра. Предвиђен је за садњу испред зграде суда. Врста је која добро подноси градске услове и добија жућкасту боју лишћа у јесен. 
Све саднице су просечне старости од око 10 година, прсног пречника око 6-10 центиметара. Приликом садње у садну јаму биће положена дренажна цев која ће имати улогу довођења ваздуха до кореновог система стабла, као и довођења воде приликом заливања. Супстрат који ће бити коришћен приликом затрпавања садних јама биће смеса глистењака и хумусне земље. 

Posted in Aktuelno, pocetna.