Црквени хор „СВЕТИ СИМЕОН БОГОПРИМАЦ“

Адреса: Смедеревска Паланка, Француска 2

Tелефон: 026/317-897; 

особа за контакт: Александар Митровић

 

Црквени хор "Св. Симеон Богопримац" основан је 17. фебруара 1995. године у Смедеревској Паланци. Хор је основан на иницијативу Велибора Ранђића, свештеника, и Александра Митровића, наставника музичке културе, а уз благослов блаженопочившег Епископа шумадијског господина др Саве. Од самог почетка, хор је редовни служитељ на светим Литургијама, као и на архијерејским литургијама и о празницима. У граду као што је Смед. Паланка учествовање хора на Богослужењу допринело је не само повећању броја верника у цркви, него и повећању духовних и културних активности. У почетку, рад хора био је везан искључиво за службе у цркви, али постепеним повећањем чланства и побољшањем квалитета певача, хор полако почиње да узима учешће и у јавном животу.

Од оснивања, хор слави своју славу, св. Симеона Богопримца и захваљујући овом лепом српском православном обичају, хор је остварио успешну сарадњу и изузетно пријатељство с другим црквеним хоровима у Епархији шумадијској, међу којима је најтрајније пријатељство са "Хором Младих" из Крагујевца. Осим тога, хор "Св. Симеон Богопримац" редовно размењује искуства и са хоровима из Тополе, Аранђеловца и Зрењанина. 


Од оснивања, хор "Свети Симеон Богопримац" бележи више десетина наступа широм земље. На позив владике Саве, хор је саслуживао парастосе краљу Петру II и краљу Александру на Опленцу, саслуживало приликом освећења новог храма св. Илије у Трнави, великог освећења храма св. врачева Козме и Дамјана у Башину, освећења темеља цркве св. Петке у Паланци. Један од битнијих момената у раду хора јесте и учешће на централној прослави пунолетства младог принца Карађорђевића у Смед. Паланци. Поред свих ових активности, у оквиру своје епархије хор је на позиве архијереја саслуживао у епархији сремској приликом освећења храма у Крчедину и у Епархији браничевској у манастиру Копорину на празник св. архиђ. Стефана. Хор је успешно наступио и у Зрењанину, у цркви Успенија Пресвете Богородице, на позив тамошњег мушког хора Преподобни Рафаило Банатски. Критика је била без иједне примедбе.

У пролеће 2000. године, хор "Свети Симеон Богопримац" остварује свој највећи досадашњи успех у области извођаштва - Компакт диск и касету посвећену 2000. годишњици Хришћанства на коме су трајно забележена дела Мокрањца, Кедрова и Архангелског, док централно место заузимају две извођачки изузетно захтевне композиције: Рахмањинова "Литургија светог Јована Златоустог" и Христићево "Опело".

Након тога, хор остварује изузетно запажен наступ на Фестивалу православне духовне музике "Хорови међу фрескама", одржаном у јесен 2000. године у Атријуму Народног музеја у Београду.

Септембра 2001. године, хор "Свети Симеон Богопримац" прелази границе наше земље и своје искуство и знање о духовној музици преноси у Пољску..

На позив свештеника Пољске православне цркве, стациониране у Бјалистоку граду на северу државе, хор успешно наступа на тамошњим Данима црквене музике, који су три вечери заредом одржавани у црквама светог Духа, свете Софије и градском позоришту.

Том приликом, премијерно је изведено дело "Литургија светог Јована Златоустог" коју потписује хоровођа Александар Митровић. Наравно, нису заобиђена ни дела Мокрањца, Христића и Г. Максимовића. Током гостовања у Пољској, хор је обишао бројне цркве и манастире, а остварио је и значајне контакте с хоровима из Пољске и Русије.

Један од најзанимљивијих остварених пројеката хора јесте свакако учешће у снимању телевизијског филма "Дечак и ђенерал". За ту прилику, хор је снимио дело "Оче наш" Гаванског, са ђаконом Владом Руменићем као солистом.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               

Facebook | YouTube

СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА, ОПШТИНА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА 2013.