Општина Смедеревска Паланка једна је од општина која је добила грант у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско образовање и васпитање“ који се реализује уз помоћ зајма Светске банке. Општина свој пројекат „Сви у вртић-вртић за све“ реализује у сарадњи са партнерима: Предшколском установом „Чика Јова Змај“, Центром за развој ромске заједнице „Амаро Дром“, Центром за социјални рад Смедеревска Паланка, Црвеним крстом Смедеревска Паланка

29.3.2021. године, у оквиру пројекта oрганизоване су радионице за децу. Пре почетка реализације радионица, васпитачи ПУ „Чика Јова Змај“ у сарадњи са Центром за развој ромске заједнице „Амаро Дром“ и Центром за социјални рад - Смедеревска Паланка, одрадили су мапирање деце. Том приликом су обишли и ромска насеља у Карађорђевој улици, Југ Богдановој и Церској улици.

Радионицу су реализовали васпитачи Предшколске Установе „Чика Јова Змај“ из Смедеревске Паланке у три објекта: вртићима „Петар Пан“, „Плави Чуперак“ и у вртићу у Церовцу.

Прва радионица је реализована под именом: „То сам ја“

Циљ радионице:

  • Подстицање социјализације код деце
  • Упознавање са учесницима и њиховим могућностима изражавања, маште и стварања.

Друга радионица је реализована под именом: „Три пролећна цвета“

Циљ радионице:

  • Подстицање стваралачког изражавања
  • Развој позитивног односа према биљкама
  • Развој ситне моторике

Током радионице, деца су успоставила леп и друштвени контакт са васпитачима и другом децом. Родитељи и деца су се пријатно осећали током целе радионице, што нам говоре осмеси на њиховом лицу и жеља да самоиницијативно учествују у реализацији активности.

Истог дана организована је и трибина за родитеље под именом „Утицај игре и физичких активности на децу предшколског узраста“. Трибину су органозовале превентивне сестре ПУ „Чика Јова Змај“.

Циљ трибине: Остваривање родитељских компетенција.

Трибине су успешно реализоване у свим објектима. Родитељи су пажљиво одслушали предавање, а онда су уследила питања и разговор са превентивним сестрама на дату тему.

Шестог марта је у сали дирекције ПУ „Чика Јова Змај“ организовано стручно усавршавање радне групе за имплементацију пројекта, хоризонтална размена. Поред васпитача ПУ „Чика Јова Змај“ који учествују у реализацији пројекта, састанку су присуствовали представници из ПУ „Моје детињство“ и „Чаролија“ из Чачка који такође реализују овај пројекат у својим вртићима, представници општине Смедеревска Паланка, представници центра за социјални рад, представници центра за развој ромске заједнице „Амаро Дром“.