ГРАЂАНИ ПРИХВАТИЛИ МЕРЕ ШТАБА: СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА У ПРИЛОГУ РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ

Екипа Радио-телевизије Србије посетила je Смедеревску Паланку, прву општину у Србији укојиј су уведене мере затварања угоститељских објеката, пијаца и манифестација на отвореном. Одговарајући на питања јавног сервиса, командантн Општинског штаба за ванредне ситуације, Никола Вучен, између осталог је рекао:

– Смедеревска Паланка јепоред осталог, позната по томе да овде има много људи који раде у иностранству. Имамо сазнања да су се скоро сви вратили,  и зато смо донели закључак да морамо да предузмемо много строжије мере и да на тај начин покушамо да смањимо могућност појаве корона вируса унашој општини. Осим затварања свих угоститељских објеката на територији  Општине, донели смо и меру о затварању свих пијаца и паркова. Знамо да смо донели непопуларне мере.  Морам да захвалим  свим угоститељима, али и свим пољопривредним произвођачима са територије Општине који су своје производе продавали на паланачким пијацама, на разумевању. Имамо изузетну сарадњу са њима, а неки су чак и волонтери. Договорили смо се, такође, да ми, као локална самоуправа откупљујемо  лакокварљиве производе од пољопривредних произвођача са територије Општине. Те производе ми потом пакујемо и делимо људима старијим од 65 година, путем наших волонтера.

На питање новинарке РТС-а да ли су грађани у Смедеревкој Паланци дисциплиновани, када је реч о заштити од корона вируса, Вучен је одоговорио да је понашање грађана сходно донетим мерама углавном задовољавајуће:

– Сигурно је да имамо најмање 70 процената мање људи на улицама. Битно је и да кажем да смо ми од првог дана увели потпуну дезинфекцију улица, у вечерњим сатима. Такође, имали сте прилику да се уверите да се свако моторно возило, које уђе на терторију наше општине дезинфикује.  Озбиљно смо, дакле, схватили ове мере. Уверен сам да једино озбиљношћу свих нас, слушајући савете председника Републике и мере Владе Републике Србије, можемо да изађемо из свега овога као победници.

Јавни сервис је интересовала и мера увођења психолошке помоћи житељима паланачке општине за време ванредног стања.

– Оформилисмо стручно-оперативни тим, који ће сачињавати психолози и педагози, запослени у основним и средњим школама са територије наше општине. Имали смо доста позива, а и волонтери са терена су нам пренели – да је нарочито старијим особама потребан овакав вид помоћи. Бићемо 24 сата на располагању. У ту сврху увели смо и нову бесплатну телефонску линију. Трудимо се, дакле, да на сваки начин будемо доступни грађанима, да их стручна лица обавештавају о свему што се дешава, како житељи наше општине не би подлегали дезинформацијама – рекао је Вучен за РТС.