ЕКСПЕРТСКИ ТИМ ИЗ РУСИЈЕ У ПОСЕТИ НАШОЈ ОПШТИНИ: ПОЗИТИВНА ОЦЕНА ПРЕДУЗЕТИХ МЕРА

Смедеревска Паланка, 30. април 2020.

Лекарски тим из Русије, ангажован као вид помоћи Србији,  на спречавању ширења инфекције корона вирусом, данас је посетио Општу болницу „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци. Стручњаке из Русије дочекали су директор Болнице, др Никола  Ристић, председник општине и командант Општинског штаба за ванредне ситуације, Никола Вучен и начелник Подунавског управног округа, Небојша Павловић.

 

Тим руских лекара, у коме су епидемиолози и вирусолози, упознао се са условима рада и тренутном ситуацијом у паланачком здравственом центру. Медицински стручњаци из Русије закључили су да је стање у болници уредно и  да задовољава све услове лечења пацијената, као и стандарде борбе против корона вируса. Чланови тима из Русије задовољни су предузетим превентивним мерама у општини Смедеревска Планка, начином рада и организацијом, посебно када је реч о пријему и збрињавању инфицираних вирусом covid 19. 

-Данашња посета Руских медицинских стручњака је имала циљ  да се чланови овог тима  упознају са стањем код нас,  да прикупе све информације, од тренутка увођења ванредног стања, па до данас. То значи да желе да се детаљно информишу о сваком пацијенту који је смештен код нас у болници, о њиховом стању и клиничкој слици. Такође, презентовали смо им податке колико је пацијената позитивних на covid 19 хоспитализовано у београдским болницама. Задовољни су мерама које смо предузели као Штаб за ванредне ситуације, као и начином рада у медицинском центру, Болници и Дому здравља. Након данашње посете, уследиће дезинфекција комплетног здравственог центра, Болнице, Дома здравља, Хитне медицинске помоћи, изјавио је након састанка, председник општине и командант Штаба, Никола Вучен.  

Захваљујући руским стручњацима, српски лекари савладавају нове методе, лечења и бриге о пацијентима који су оболели од covidа 19, а такође се упознају и са значајем санитарне обраде просторија. Руски стручњаци истичу да је кључ ефикасности пажљиво придржавање инструкција. Руске АБХО јединице су успеле да до сада дезинфикују више од 65.000 квадрата потенцијално контаминираног простора у болницама у Србији и настављају планске активности док траје ванредно стање.