НЕДЕЉА НА ДУХОВЕ

Недеља, 16. јун 2019.

Педесетница, Духови, односно Света Тројица, крсна слава Општине Смедеревска Паланка, традиционално је обележена испред зграде Општинске управе. Општинско руководство, предвођено председником општине, свештенство Намесништва Јасеничког и бројни грађани, учестовали су у богослужењу, после кога је, на платоу испред Општине, приређено пригодно послужење.

– Као и сваке године, традиционално, обележавамо општинску славу, Свету Тројицу. Позвали смо наше суграђане да заједно са нама литијом кроз град дођемо до зграде Општине, пресечемо колач и тиме обележимо данашњи дан. Свим житељима општине Смедеревска Паланка желим срећну славу, и, у наредном периоду, много бољи живот у нашем граду – а ми ћемо се, као локална сампоуправа, трудити, из дана у дан, да животни стандард у нашој општини побољшамо, и да Смедеревска Палaнка, у догледно време, буде барем оно што је некада била, препознатљива у Србији и региону – рекао је, између осталог, председник општине, Никола Вучен, у краткој изјави за медије.

Света Тројица или Духови, славе се педесети дан после Васкрса и десети дан после Спасовдана. Духови представљају и “рођендан” Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак Светог Духа на апостоле и Педесетница.

Празник је назван Света тројица, јер се, поред Светог Оца и Сина, на овај дан јавила трећа божанска личност Свете Тројице – Свети Дух. Први дан Духова посвећен је силаску Светог Духа на апостоле, Христове ученике, догађају који описује Новозаветна књига Дела апостолска. Храмови се украшавају зеленилом, а црквени под се прекрива травом.

Света Тројица су један од најзначајнијих хришћанских празника, који се празнује три дана.