НИКОЛА ВУЧЕН ДАНАС ПРИМИО ИНВЕСТИТОРЕ ИЗ КОРЕЈЕ: РАЗГОВОРИ О ГРИНФИЛД ИНВЕСТИЦИЈИ И 1000 РАДНИХ МЕСТА ЗА ПАЛАНЧАНЕ

Смедеревска Паланка, 20 новембар 2019.

Инвеститори кореанске компаније Kyungshin,  једне од компанија у групи Kyungshin Cables, данас  су посетили Смедеревску Паланку. У плану је изградња фабрике за производњу електронских компоненти за аутомобилску индустрију. Инвеститори имају намеру да уложе 24 милиона евра и упосле хиљаду радника. Радни састанак одржан је у Малој сали СО Смедеревска Паланка, коме, су поред представника Компаније Kyungshin из Кореје, присуствовали представници Развојне агенције Србије и Корејске агенције за промоцију у трговину инвестиција,  и председници општина Смедеревска Паланка и Велика Плана, Никола Вучен и Игор Матковић. Након радног састанка  инвеститори су обишли индустријску зону Губераш.  

   

-Пре годину дана када смо почели уређење индустријске зоне Губераш, имали смо за циљ да у наредном периоду  доведемо инвеститоре који би на овом месту саградили фабрику и упослили људе из Паланке и Велике Плане. Велика је част што смо данас домаћини једне велике кореанске компаније која је заинтересована да инвестира управо у Смедеревску Паланку.  Задовољни смо што је ова компанија , од три понуђена града у Србији, изабрала баш Смедеревску Паланку. С друге стране, захвалан сам држави и председнику Александру Вучићу, што су ставили акценат на наш град. Сигуран сам да ћемо на овом месту  имати праву индустријску зону и фабрике које ће да раде и упошљавају наше суграђане. Ово није њихова прва посета нашој општини, већ други пут се састајемо, и на добром смо путу да остваримо сарадњу. Што се тиче нас у локалној самоуправи,  обезбедићемо све потребне услове како би инвеститори могли да започну са радовима. Један део тога смо већ одрадили, јер  радови на путној инфраструктури се приводе крају. Спремни смо да примимо инвеститоре који желе да запосле хиљаду радника, изјавио је председник општине, Никола Вучен.     

-Изградња фабрика на деоници пута Паланка – Плана, у индустријској зони Губераш, била би од великог  значаја за обе општине, изјавио је председник општине Велика Плана , Игор Матковић, додајући да по завршетку реконструкције пута долазе и инвеститори. –Доласком инвеститора из Кореје у Смедеревску Паланку, пружиће се могућност и грађанима Велике Плане да дођу до посла. Сарадња наше две општине је добра, а доказ за то је и моје данашње присуство. Захваљујем председнику Николи Вучену на позиву, и надам се да је ово само почетак нових инвестиција, рекао је поред осталог Матковић.

Посредством Развојне агенције Србије, представници компаније из Кореје обишли су више локација у Србији , а други пут  су  у Смедеревској Паланци.

– Овај регион, Смедеревска Паланка – Велика Плана, је фантастична логистичка позиција. Морам да истакнем да од када је Никола Вучен са својим тимом на челу општине кренуло је да се ради. Овде је било много проблема, а то је разлог због чега овде није било инвестиција. Ми очекујемо да ће сада, када постоји индустријска зона и када је обезбеђена сва потребна инфраструктура, бити и инвестиција. Не само ова, већ и неке капиталне инвестиције, рекао је представник РАС-а, Предраг Деретић.

Корејска агенција за промоцију у трговини инвестиција је трговински део амбасаде републике Кореје који ради са свим инвеститорима који долазе из Кореје, као и са компанијама које желе да наступе на српском тржишту. Представници Компаније  Kyungshin желе да инвестирају у Србији.

 – Долазак ове инвестиције ће, поред значаја који има за Смедеревску Паланку и Велику Плану, имати велики значај и за остатак Србије, јер би то био добар сигнал за остале корејске инвеститоре који разматрају Србију  као инвестициону дестинацију. Корејске инвестиције су веома допринеле развоју централне Европе и земљама као што су Словачка, Пољска , Чешка, Мађарска, где су присутне у великом броју.  Компанија би конкретно радила делове за батерије за електрична возила. Ово је веома значајна инвестиција, јер је  будућност у елетричним аутомобилима, истакао је саветник за екеономске послове и инвестиције КОТРА, Михаило Павловић. Заменица генералног директора компаније Kyungshin, Won Ji Hye захвалила је председнику Николи Вучену  на срдачној добродошлици и  на изузетно организованој посети. Такође је истакла да су њени утисци о Планци веома позитивни и да се нада будућој сарадњи.