ОБОЛЕЛИХ ОД COVID 19 ИМА И У НАШОЈ ОПШТИНИ! КОНФЕРНЕЦИЈА ЗА ШТАМПУ НИКОЛЕ ВУЧЕНА

Смедеревска Паланка, 28. март 2020.

И поред  ригорозних мере које Штаб за ванредне ситуације предузео, одмах након појаве првог случаја болести изазване вирусом Covid 19, у општини Смедеревска Планка данас су потврђена два случаја заразе. Тим поводом, командант штаба, Никола Вучен, данас се обратио новинарима. Он је потврдио да су две особе оболеле од новог корона вируса  са подручја наше општине. Апеловао је на све грађане да поштују наредбе Штаба и да схвате озбиљно ситуацију у којој се тренутно налази читав свет:

– Да би се спречило ширење вируса, мора да постоји колективна одговорност. Само тако можемо да заштитимо, себе и своју породицу, а самим тим и све грађане, истакао је Вучен.

Он је навео да ће, сходно мерама које је донела Влада Републике Србије, и на територји општине Смедеревска Паланка од понедељка почети да се примењује забрана окупљања у парковима, и додао:

– Први смо у Србији који смо забранили рад кафићима и угоститељским објектима, али смо им оставили могућност да врше доставу  својих производа. Јутрос у центру града  смо имали ситуацију да велики број људи пије кафу за понети у главној улици. Седе на клупама и увелико се друже. Људи морају да схвате, да то што смо ми као Штаб предузели све мере и редовно дезинфикујемо улице у граду и селима као и колективне стамбене објекте, ништа не значи ако се не придржавамо мера социјалне дистанце. Значи, останите код куће. Уколико не будемо поштовали донете мере и препоруке стручњака, ситуација може драстично да се погорша у наредне две недеље.  

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације истакао је да ће Штаб пратити даља упутства Владе Србије и мере које се буду доносиле  наредних дана, и да ће оне одмах бити стриктно примењене и на подручју општине Смедеревска Паланка. Још једном је апеловао на грађане да остану код својих кућа и да избегавају контакте и дружења.

– То што сте ви код куће или сте у самоизолацији, а одете код комшије на кафу, значи да сте прекршили меру коју треба да поштујете. Зато вас све још једном молим да се придржавате савета стручњака у борби против ширења коронавируса. Не испијајте кафу на клупи у центру града, већ то чините код куће.

Он је такође рекао да се прате сви грађани који су допутовали из иностранстава и који су у самоизолацији.

– О поштовању самоизолације тих грађана  брину припадници министарстава унутрашњих послова,  а о њиховом здравственом стању брину лекари, навео је Вучен.  

Он је додао да је  Општа болница „Стефан Високи“  спремна од првог дана за прихват првих пацијената.

 – Ја ћу бити најпоноснији оног тренутка када све ово прође и када будемо правили статистику, да сви останемо добро и да немамо жртава од коронавируса. Зато, да бисмо сви поносно изашли из свега овога, да лекари у болници имају што мање посла,  морамо поштовати донете мере. Нема окупљања и контаката са другим особама.

Подсећајући да ће сутра, у недељу, од 4 до 7 часова, бити омогућено лицима старијм од 65 година да оду у куповину намирница, командант штаба обратио се пензионерима:

– Сутра ћемо бити свим нашим старијим суграђанима  на располагању за било који вид помоћи. Превоз таксијем је и за сутра обезбеђен.  То је старосна група људи која  се  придржава донетих мера. Они су заиста ово добро схватили и хвала им на томе. Нама праве проблрме млађи људи, која не схватају озбиљност ситуације и опасност вируса.

Вучен је на крају замолио све суграђане да не слушају дезинформације, већ да се о свему што их занима, а пре свега о спровођењу мера у току ванредног стања,  информишу преко општинског сајта www.smederevskapalanka.rs . Када је реч о отварању зелене пијаце, Вучен је рекао да ће пијаца остати затворена, све док  еидемија корона вируса не буде сузбијена.