ОБРАЋАЊЕ НИКОЛЕ ВУЧЕНА ОДБОРНИЦИМА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Буџет општине Смедеревска Паланка за наредну, 2020. годину,  после једне деценије, биће  развојни и социјални. Буџетом смо  предвидели наставак  улагања у инфраструктурне пројекте у износу од 127 милиона динара. Планирамо наставак радова на уређењу путне инфраструктуре, изградњу канализационе мреже,  замену водоводне  мреже, реконструкцију школа, као и решавање дугогодишње деблокаде рачуна свих установа, основних и средњих школа и ЈКП „Водовод“, кроз програм мера о измирењу дуга према Електропривреди Србије. Закључком Владе Републике Србије, 05Б:401-5626/2019 од 06.06.2019. године,  Влада је на седници усвојила Програм мера за измирење обавеза општине Смедеревска Паланка и субјеката чији је општина Смедеревска Паланка оснивач, према Јавном предузећу “Електропривреда Србије”.

Влада Републике Србије  донела је  Закључак о измирењу обавеза према ЕПС. До сада смо уплатили процесне трошкове и ушли у поступак склапања репрограма.

Данас званично могу да саопштим да су сви записници усаглашени, што значи да смо дуг свели на 846. милиона динара. Од данас нам тече грејс период на осамнаест месеци. Након тога, почињемо репрограм у дужини од десет година. Дуг који морамо да враћамо је у износу једног општинског буџета. Неодговорним пословањем и руковођењем општином, у периоду од 2008. до 2016. године, којом је управљала ДС, а чијих одборника нема на седницама Скупштине, част изузецима, три године смо провели у враћању старих дугова и решавању судских спорова. За ова средства која ћемо враћати у наредних десет година могло је да се уради много тога, али, нажалост није.  Ово, свима нама,  треба да буде опомена и пример како не треба радити.

 У социјалном делу, буџетска средства  повећана су за  стипендије ученицима – младим талентима, са 3 на 4 милиона динара; поступак финансирања вантелесне оплодње, са 2 на 3 милиона; за прво рођено дете у породици издвајамо по 30.000 динара, што на годишњем нивоу износи око 4 милиона динара. Све нам ово говори  да, иако смо били једна од најзадуженијх општина у Србији, бринемо  о најосетљивијој категорији становништва.

Годину која је за нама, 2019,  памтићемо као годину у којој су се покренуле многе ствари и започео видни  опоравак Смедеревске Паланке. Уз помоћ државе и Владе Републике Србије, и нашег председника, Александра Вучића, Смедеревска Паланка је, само у 2019. години, добила више од милијарду динара кроз инфраструктурне пројекте. То је најбољи пример одговорне инвестиционе политике коју спроводи председник Републике са својим тимом.

Најзначајнија посета Подунавском округу и Смедеревској Паланци, била је  посета председника Републике Србије Александра Вучића, 9. марта ове године.

Приликом те посете, председник Александар Вучић је нашим суграђанима обећао највише улагања у путну инфраструктуру, у чију обнову се није улагало скоро четрдесет година.

 Од тог тренутка, општина Смедеревска Паланка је постала једно велико градилиште. Све што је председник Александар Вучић тада обећао, убрзо је почело и да се  реализује.

Сигурно да је једно од највећих улагања у путну инфраструктуру комплетна реконструкција пута Смедеревска Паланка – Велика Плана. Укупно је  реконструисано 9,5 од укупно 13,5 километара пута, који је од велике важности за грађане наше две општине. Радови се приводе крају, и након завршетка имаћемо једну од најсавременијих саобраћајница у овом делу Србије.

Укупна вредност радова на овој деоници, прелази 4.000.000,00 евра, што је сигурно и највећа инвестиција у путну инфраструктуру у последњих четрдесет година. Постављена је саобраћајна сигнализација, као и табле са обележјима нашег града.

Одлучили смо се да  “Добро дошли” напишемо и на руском и кинеском језику. За неколико дана имаћемо прилику да званично, са председником Србије, отворимо најлепшу и најбезбеднију саобраћајницу у подунавском округу.

У Кусатку, овог лета је  одрађена комплетна реконструкција пута, од засеока Почевица до засеока Косовац, у укупној дужини од 12,5 километара. На овом делу пута, пре санације, у протеклом периоду био је, због самог стања пута, обустављен аутобуски саобраћај и онемогућен превоз  ђака. Укупна вредност радова је износила више од 140.000.000,00  динара.

Реконструисан је и регионални пут Смедеревска Паланка – Топола у укупној дужини од 3,5 километара, кроз село Башин. Укупна вредност радова на санацији овог пута је 35.000.000,00  динара. У овом тренутку настављени су радови на истој деоници регионалног пута, од села Придворице до цркве у Смедеревској Паланци, у дужини од 3,6 километара. У оквиру ових радова изграђени су и тротоари који, на овој  веома прометној деоници пута, нису постојали. Укупна вредност радова је око 90.000.000,00 динара.

Такође је, у току  лета, рехабилитован и реконструисан кружни пут у селу Церовац у укупној дужини од 4,2 километара. Вредност радова је 40.000.000,00  динара.

У току су радови  на изградњи потпуно нове деонице пута до Новог гробља Каменац, што је приликом посете Паланци председник Вучић и обећао.

После више од двадесет година, односно од када постоји гробље, користио се алтернативни, макадамски пут.  Деоница новог прилаза гробљу биће укупне дужине 600 метара са две траке, пешачким стазама, кружним током, новом расветом и новим паркингом. Завршетком ове деонице уводи се и нова аутобуска линија, што до сада није било могуће. Укупна вредност радова износи преко 40.000.000,00 динара.

Оно што је такође од круцијалног значаја за општине Смедеревска Паланка и Велика Плана, као и за комплетан Подунавски округ, јесте дуго ишчекивана реконструкција Опште болнице “Стефан Високи” у Смедеревској Паланци, која би требало ускоро да почне. Пуне три године, ради се на припреми не тако једноставне документације и пројеката који прате ову инвестицију која ће уједно бити и највећа инвестицја коју је наша општина икада добила. Реконструкција, изградња и опремање потпуно новог блока укупне површине 9000 метара квадратних, ће омогућити проширење расположивих капацитета, као и изградњу нових, савремених сала, у којима ће се вршити захвати који до сада нису били могући. Укупна средства која ће Влада Републике Србије, преко Канцеларија за јавна улагања, уложити у нашу болницу прелазе 3 милијарде динара. Ово је сигурно и велика шанса за наше младе докторе и медицинско особље из Паланке, Велике Плане и читавог региона, који ће остварити право на запошљавање у нашој новој Болници.

У 2019.години, из буџета општине издвојена су значајна средства за путну инфраструктуру на локалном нивоу. Реконструисан је и изграђен већи број улица у самој Смедеревској Паланци.  Такође се радило и на побољшању живота у сеоским срединама кроз разне пројекте које су спроводиле месне заједнице путем јавних радова, као и разни пројекти које је директно спроводила локална самоуправа.

Поред реконструкције Опште болнице “Стефан Високи” у завршној фази је и припрема документације за комплетну реконструкцију “Паланачке гимназије”, као и Машинско-електротехничке школе “Гоша”. Укупна вредност радова за ове две школе износи преко 500.000.000,00 динара.