ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 13. ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ „ВРАГОЛАСТЕ ПОЗОРИШТАРИЈЕ“

Жири публике фестивала у саставу: Милена Ивановић, Невена Миљковић, Ивана Лукић, Радоје Ђурђевић и Иван Јеремић, у периоду од 30. септембра до 4. октобра 2019. године, гледао је укупно седам представа, у две такмичарске селекције 13. фестивала позоришта за децу „Враголасте позорииштарије“;

У селекцији професионалних представа за децу у такмичарком програму биле су представе „Пепељуга“ Градског позотришта „Театар 91“ из Алексинца, „Пар ципела“, Дечјег позоришта Суботица, и „Чаробно кресиво, Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

У селекцији Дечијег драмског стваралаштва одигране су представе: „С оне стране бајке“, Дечије сцене Градског позоришта Јагодина, Бонтон – добар тин“, Дечије сцене Позоришта „Стеван Сремац“ Црвенка, „Шумска бајка“, Дечије сцене ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића и „Принцеза фина са Лима“, Мале позоришне радионице ДК „Пиво Караматијевић“, Прибој.

Чланови жирија публике сагласни су оцени да је оводишња концепција фестивала „Враголасте позориштарије“ значајно обогатила прогам овог фестивала, у односу на претходне године, увођењем категорије професионалног драмског стваралаштва за децу, у којој је публика могла да види три врхунска позоришна остварења. Професионалне представе за децу моогу да послуже као узор и инспирација за аматрско дечије позоришно стваралаштво, не само тако што ће презентовати редитељске технике и сценске форме, већ и на тај начин што ће руковдиоце, ауторе и глумце дечијих аматерских сцена упознати за текстовима, примереним за рад са децом и за дечију публику.

Истовремено, жири публике констатује да је овај фестивал показао велику разлику у квалитету између професионалних и аматрскиох представа за децу (професионаланог и дечијег драмског стваралаштва за децу), како када је реч о квалитету представа, тако и када се ради о избору текстова. Ова разлика не може се објаснити и оправдати мањим средствима за реализтацију представа којима, у односу на професио0нлана позоришта, располажу аматрске дечије сцене, јер су поједине представе из сеекцијепрофесионалног стваралаштва настале коришћењем сасвим скромних финансијских средстава.

Поменута разлика оправдава концепцију фестивала, на коме ће бити приказиване представе у две такмичарске елекције, у функцији побољшања квалитета представа у селекцији дечијег драмског стваралаштва.

На основу виђеног програма, жири публике је најпре пребројао оцене публике представа у категорији професионалних представа за децу, и констатовао да је највише гласова, и титула најбоље представе у овој категорији на 13. фестивалу позоришта за децу „Враголасте позориштарије“ припада остварењу

 „Чаробно кресиво“, у режији Горана Баланчевића и извођењу Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

Једногласном одлуком жирија,

за најбољу женску улогу награђје се Софија Мијатовић, за улогу у представи „Пар ципела“, Дечијег позоришта из Суботице;

за најбољу мушку улогу награђује се Стефан Остојић, за улогу у представи „Пар ципела“, Дечијег позоришта из Суботице.

На основу виђеног програма, жири је једногласно донео одлуке о наградама у категорији Дечијег драмског стваралаштва:

За најбољег глумца награђије се Лука Фолк, за улогу у Ђаволка у представи „Бонтон – добар тон“, Дечије сцене позоришта „Стеван Сремац“ из Суботице;

За најбољу женску улогу награђује се Милијани Калуђеровић, за улогу госпође Простић у представи „Бонтон – добар тон“, Дечије сцене позоришта „Стеван Сремац“ из Суботице;

Специјалном наградом за глуму „Јована Марковић“ награђује се Теодор Ђорђевић, за улогу Дедице у представи „С оне стране бајке“, Дечије сцене Градског позоришта Јагодина.

За најбољу представу у категорији драмског стваралаштва награђује остварење „Бонтон – добар тон“, Дечије сцене позоришта „Стеван Сремац“ из Суботице.

 

У Смедеревској Паланци,

  1. 10. 2019.

 

Чланови жирија публике:

Милена Ивановић

Невена Миљковић

Ивана Лукић

Радоје Ђурђевић

Иван Јеремић