Одржана 2. седница Привременог органа општине Смедеревска Паланка: Усвојен Ребаланс буџета Општине за 2017. годину

13.12.2017. године- У малој сали СО Смедеревска Паланка одржано је друго по реду заседање Привременог органа општине Смедеревска Паланка. Седницом је председавао председник Привременог органа Општине, Никола Вучен, а присутни су били и чланови: Иван Гајић, Миољуб Радовановић, Петар Јелић и Никола Грујић. На дневном реду било је 27 тачака, а најважнија се односила на Ребаланс буџета општине Смедеревска Паланка за 2017. годину који је усвојен већином од укупно четри гласа.

Са наведеним изменама укупна средства из других извора и сопствена средства буџетских корисника сада су планирана у износу од 24.481.700,00 динара и заједно са средствима буџета од 1.069.007.051,00 динара буџет Општине Смедеревска Паланка по овом Ребалансу буџета за 2017. годину износи укупно 1.093.488.751,00 динара.

Чланови Привременог органа усвојили су предлог одлуке о измени Одлуке бр. 400-260/2017-02/2 од 07. јуна 2017. године који се односи на конверзију потраживања по основу уступљених прихода општине Смедеревска Паланка према Саобраћајном предузећу “Ласта” а.д.

Донета је одлука да Никола Вучен и Иван Гајић као чланови Привременог органа општине Смедеревска Паланка депоновањем потписа буду овлашћени за потписивање налога за исплату породиљских права, примања из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилнних инвалида рата као и пренос средства Предшколској установи “Чика Јова Змај” за припремни предшколски програм.

Привремени орган је донео Заључак о заузећу јавне површине у ул. Првог Српског устанка ради постављања тезги за продају Новогодишњих и Божићних поклона у периоду од 15.12.2017. - 07.01.2018. године у доњем делу пешачке зоне( од “Комерцијалне банке” до “Туриста”)

Дата је сагласност на измене и допуне Програма коришћења субвенција за ЈКП “Водовод”, ЈКП “Пијаце, зеленило и чистоћа”, ЈКП “Општинска гробља”, ЈП “Паланка”, ЈП “Паланка развој”, ГФК “Јасеница 1911” у ливидацији, из буџета општине Смедеревска Паланка за 2017. годину што је предвиђено Ребалансом који је усвојен на данашњој седници.

Такође, Привремени орган општине Смедеревска Паланка дао је сагласност на измене и допуне Финансијског плана ПУ “Чика Јова Змај”, затим на измене и допуне Плана и програма рада Општинске туристичке организације, Годишњег програма пословања Архива “Верослава Вељашевић”, измене и допуне Плана и програма пословања Установе Културни центар, Плана и програма рада Народног музеја, као и измене и допуне Финансијског плана Дома здравља у Смедеревској Паланци за 2017. годину.

Донето је Решење о престанку функције в.д. директора ЈКП “Пијаце, зеленило и чистоћа” Александра Јанчића а за новог в.д. директора овог Јавног предузећа именован је Бојан Бећић. Такође, мандат вршиоца дужности директора Центра за развој спорта и аматеризма у спорту Филипа Ефтоског продужен је на овом заседању.

Привремени орган општине Смедеревска Паланка разрешио је досадашњег председника Надзорног одбора ЈКП “Пијаце, зеленило и чистоћа” Емила Никодијевића као и члана Надзорног одбора Наташу Габријел (представнике Оснивача), а за новог председника именован је Предраг Прица док је члан Весна Сарић (представници Оснивача).

У изјави за медије председник Привременог органа општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, истакао је да је буџет за 2017. годину био реалан, не развојни али свакако реалан. Такође, он је нагласио да су у протеклих 10 година Јавне финансије биле тотално девастиране и да је најважније то да је сада успостављена текућа ликвидност.

„Овим данашњим Ребалансом после готово 10 година, сви директни и индиректни корисници примиће 12 плата у једној буџетској години,“ рекао је Никола Вучен.

У свом обраћању, председник Привременог органа општине Смедеревска Паланка, осврнуо се и на буџет за наредну 2018. годину који ће према његовим речима бити далеко бољи и реалнији, и у којем  ће бити предвиђена средства за инвестиције и путну инфраструктуру.