ОДРЖАН САСТАНАК ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ПРИПРАВНОСТ И БУДНО ПРАЋЕЊЕ СИТУАЦИЈЕ

ОДРЖАН САСТАНАК ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ПРИПРАВНОСТ И БУДНО ПРАЋЕЊЕ СИТУАЦИЈЕ

Смедеревска Паланка, 13. мaj 2019.
09:45

На данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације, којим је председавао командант Штаба, Никола Вучен, разматрана је актуелна ситуација на локалним водотоковима, као и стање система за одбрану од поплава.
Данашњем састанку присуствовали су и начелник Подунавског управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације, Небојша Павловић, као и представник Јавног водопривредног предузећа „Србија воде“, шеф Радне јединице „Велика Морава“, Зоран Танасковић, са сарадницима.
На седници Штаба разматрани су Извештаји са терена, који показују да су локални водотокови на нивоима који су знатно испод упозоравајућих, и да корита река и потока могу да приме знатну количину падавина. На седници је констатовано да се, после најновијих прогноза, не очекује да Јасеница и Кубршница досегну нивое који би изазвали опасност од преливања или пробијања насипа. Прошле године завршен је нови систем за одбрану од поплаве на Јасеници, а на реци Кубршници овакав систем функционише већ више година, тако да је ниво заштите знатно подигнут у односу на 2014. годину.
Општински штаб за ванредне ситуације, због најаве обилних падавина (мада је најновија прогнозирана количина падавина знатно мања него што је најављивано протеклих дана), донео је одлуку да буде у двадесетчетворочасовној приправности, а изабран је и Стручни оперативни тим који ће, перманентно, из сата у сат, пратити ситуацију на терену, прогнозе и најаве Републичког хидрометеоролошког завода, „Србија вода“ и Сектора за ванредне ситуације.
Општински штаб за ванредне ситуације даваће дневна саопштења о прогнозама падавина и водостаја и непосредном стању на терену, све до смиривања синоптичке ситуације, како би грађани који живе у угроженом подручју били благовремено обавештавани, и заштићени од ширења паничних вести и неутемељених гласина.
На данашњој седници разматрана су и друга питања, из домена рада Општинског штаба за ванредне ситуације.