ПАЛАНКА У НАЈБОЉЕМ СВЕТЛУ: НА ПРОГРАМУ РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ КУЛТУРНА БАШТИНА, ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ, ПРОЈЕКТИ ОБНОВЕ И ИЗГРАДЊЕ, ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈА СИСТЕМАТСКОГ УНИШТАВАЊА ПАЛАНАЧКЕ ОПШТИНЕ

У емисији Шареница која се викендом емитује на првом програму Радио телевизији Србије, представљена је општина Смедеревска Паланка. Шареница је емисија колажног типа, у којој поред репортажа са терена и документарних садржаја, посебно место имају култура и традиција. У субту 23. децембра, гледаоци су имали прилику да  упознају Смедеревску Паланку. Председник општине, Никола Вучен, директор Народног музеја, Стеван Мартиновић, игуман манастира Пиносава из Кусатка, отац Петар Драгојловић,  представници Удружења пчелара и Удружења жена из Азање, на најбољи начин представили су традицију, културу и уметност нашег краја.  

– Смедеревска Паланка је у  деценијама, а поготово у периоду до 2016. године била синоним за најзадуженију општину у Србији. Без воде, уличне расвете, инвестиција, путева. Како смо у медијима били препознати као такви, идеја ми је да се на сваком месту и у свако време представљамо оним шта смо урадили, а урадили смо много. Уз помоћ Државе и Владе вратили смо се у живот. Морамо сви заједно да мењамо слику наше Паланке и да кроз богату историју и традицију нашег краја, културне и природне потенцијале које имамо, поручимо свима да је Смедервска Паланка град који обавезно треба посетити. Ми смо данас послали јасну поруку у емисији “Шареница” на РТС – у, били смо сви као један, а све у циљу да наша варош на Јасеници поново заблиста, рекао је председник општине непосредно после снимања емисије Шареница.

Саговорници из Смедеревске Паланке гледаоце су упознали са  туристичким потенцијалима општине, језером Кудреч и бањом Кисељак. Говорили су  о апитуризму и активностима Пчеларског друштва „Јасеница“, о винчанској култури, и активностима које ће се у наредном периоду одржавати у паланачком музеју. Чланови КУД-а Абрашевић представили су се народним играма, а чланице Удружења жена из Азање, победнице на азањској погачијади, припремиле су погаче и колаче по којима је ово село познато. 

Video