ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НИКОЛА ВУЧЕН ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ХЕРОЈИМА ПОВОДОМ ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

Поводом Дана ослобођења Смедеревске Паланке у Другом светском рату, данас су положили венце на спомен обележје народним херојима Радмили Шишковић, Драгославу Ђорђевићу Гоши и Ивану Мукеру, председник општине Никола Вучен и делегације СУБНОР-а и општинских организација пензионера.

Испред борачке организације Зоран Ђурђевић је подсетио да су делови Космајског партизанског одреда у ноћи између 9. и 10. октобра, јаком пушчаном паљбом, извели одлучујући напад и у зору граду и околини донели слободу.

  • Група грађана, предвођена Крстом Филиповићем, на коњима је кренула ка Великој Плани, где су већ биле приспеле совјетске јединице и одакле је дејствовала њихова артиљерија. Они су обавестили црвеноармејце да у Смедеревској Паланци више нема окупаторских војника, па је дејство артиљерије обустављено. У ноћи између 10. и 11. октобра срели су се одреди Пете дивизије НОВЈ са извиђачима 68. стрељачког корпуса црвене Армије којим је командовао генерал Жданов.

Тада је формалну власт у Смедеревској Паланци преузео Народноослободилачки одбор на челу са Драгољубом Стојановићем Баштованчетом.