САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НАЈНОВИЈЕГ ИЗВЕШТАЈА ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

На основу Извештаја Државне ревизорске институције, Општина Смедеревска Паланка испунила је све захтеве постављене у одзивном извештају, тако да је по први пут од како је уведена институција екстерне ревизије, извештај о нашој општини – ПОЗИТИВАН.

Свима нама остаје у сећању извештај Државне ревизорске институције, у време када је овом општином управљала претходна власт. Извештај у коме је препоручено да тадашњи председник општине буде смењен, због многобројних огрешења о слово закона и пропусте у раду.

Да је пракса неодговорног рада, а пре свега неодговорног располагања новцем пореских обвезника у нашој општини ствар прошлости – најбоље показује најновији извештај државних ревизора, у коме стоји да је Општина Смедеревска Паланка испунила све захтеве у одзивном извештају, односно да су мере кoje  смо предузели задовољавајуће.

Најновији, такозвани Послеревизорски извештај константује, да Општина Смедеревска Паланка,  цитирамо:  „текуће обавезе измирује редовно, да се прeкорачења преузетих обавеза из ранијег периода смањују, нарочито Општинске управе где је смањено прекорачење одобрених апропријација са 996,48 милиона динара, на дан 31. 12. 2017. године на 638,26 милиона динара, да се јавне набавке спроводе у складу са Законом о јавним набавкама, а расходи за запослене обрачунавају и извршавају у складу са прописима, те је добијени извештај о пословању општине Смедеревска Паланка „позитиван“ – завршен цитат.

Законито пословање, измиривање заосталих обавеза, плаћање енормних дугова које је оставила претходна општинска власт,  говоре да је садашња власт, дословно препородила општину Смедеревска Паланка, која је била на путу сигурне пропасти.

Томе свакако треба додати и велике инфраструктурне радове, нормализацију водоснабдевања, изградњу и реконструкцију путева – што све треба да доведе до крајњег циља, привлачења инвеститора, отварања нових радних места и повећања стандарда становника наше општине. Све то, свакако, не би било учињено без подршке и разумевања државних органа, а пре свега председника Србије, Александра Вучића, који доследно испуњава сва обећања дата током своје посете нашој општини.

Извештај Државне ревизорске институције  сведочи да је време лоповлука, експлоатације запослених у општинској управи, јавним предузећима и установама, неисплаћивање плата, неуплаћивање доприноса за здравствено согигурање, остало у неславној прошлости. Знају то и представници некадашње власти, и зато их вероватно и нема на седницама Скупштине општине. Остаје само нејасно да ли се стиде свих страшних ствари које су учинили током своје власти, или се плаше. У сваком случају, суочавање са својим суграђанима, које су дословно завили у црно за време док су били власт, неће моћи да избегну.

Извештај Државне ревизорске институције за нас представља охрабрење, али он истовремено показује да се поштеним радом може много постићи, онда када је на првом месту интерес целокупне заједнице, а не неколицине људи на власти.

Зато обећавамо да ћемо поштено и савесно наставити да радимо у интересу свих нас, житеља наше општине.

 

Председник општине

Смедеревска Паланка

Никола Вучен