Четврта седница Општинског штаба за ванредне ситуације: ШТЕТА ВЕЋА ОД ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА

Смедеревска Паланка, 15. јун 2018. 12:24

 

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације, председник општине Никола Вучен, на данашњој седници саопштио је податак о прелиминарној процени штете на стамбеним и пољопривредним објектима, које је проузроковало олујно невреме 13. јуна.

На подручју где је проглашено ванредно стање радило је 13 комисија, а процена штете вршена и у другим деловима општине. На основу узорка који обухвата једну трећину оштећених објеката, процењено је да је укупна штета на стамбеним површинама, кућама и помоћним зградама – 354.486.069,66 динара.

Комисије које су радиле на терену, такође, процениле су да је штета на пољопривредним културама 1.822.100.000,00.

То значи да је укупна штета већа од две милијаде динара, односно она премашује два годишња буџета Општине.

Командант Штаба  обавестио је о овој процени Владу Србије и Канцеларију за јавна улагања.

Чланови Штаба упознати су и са током посете државног секретара у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Жељка Радошевића, који је после обиласка пољопривредних површина угрожених невремном, потврдио процену да је штета на пољопривредним културама стопроцентна.

На данашњем састанку разматрана је и актуелна ситуација у вези са интензивним падавинама током протекла 24 сата, које ће се, према прогнози, смањеним интензитетом наставити и наредног дана (у суботу, 16. јуна). Према процени Републичког хидрометеоролошког завода, иако ће доћи до подизања нивоа локалних водотокова, за сада нема опасности од поплава на токовима Јасенице и Кубршнице.

Оштински штаб за ванредне ситуације остаје у сталном заседању, а током викенда у згради општине биће организована дежурства.