АНКЕТА ЗА ГРАЂАНЕ КОЈИ СУ СЕ ОВЕ ГОДИНЕ ВРАТИЛИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ У СРБИЈУ

У оквиру  програм “Тачка повратка” у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој у Србији  и Владе Републике Србије спроводи се  истраживање о повратним миграцијама из иностранства у време пандемије ЦОВИД-19.

Циљ анкете је да се  да боље разуме разлог за повратак, намере за останак у Србији и поновни одлазак у иностранство. Крајњи циљ је  боље праћење кретања дијаспоре и  јасна социо-демографска слика, како би се помогло у формулисању препорука за измену постојећих и доношење нових мера које могу олакшати и поспешити циркуларну миграцију.

Грађани који су се током 2020. године вратили из дијаспоре у Србију, тебало би да  учествују у кратком истраживању о повратним миграцијама из иностранства у време пандемије ЦОВИД-19.

Спровођењем анкете лакше ће се доћи до сагледавања потреба и проблема са којима са  повратници сусрећу. То ће касније  указати  на потенцијална решења и нове мере које могу олакшати и поспешити циркуларне миграције и допринетии борби против депопулације у Србији.

Тим истраживача Тачке повратка и УНДП-а припремио је кратку анкету која је доступна на линку: хттпс://лоом.лy/МЗјКк8Q до краја октобра ове године, након чега ће ангажовани стручњаци анализирати прикупљене податке и јавно објавити резултате истраживања. Резултати анкете и анализе ће се користити искључиво у научне и стручне сврхе и сви подаци који буду прикупљени у поступку истраживања потпадају под заједничку изјаву о приватности и етичности која везује све учеснике у поступку анкетирања.

“Тачка повратка” је програм за циркуларне миграције, који се развија у сарадњи са УНДП-ом, са циљем да грађанима у дијаспори пружи информације о свим начинима ступања у контакт са нашом земљом, као и да појединцима који желе да се врате у земљу и сарађују са локалним талентима приближи могућности за инвестирање и размену знања.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.