ВАКЦИНАЦИЈА ГРАЂАНА ТРЕЋОМ ДОЗОМ ВАКЦИНА ПОЧЕЛА И У ПАЛАНЦИ

Вакцинација грађана трећом дозом вакцина почела је јуче и у Смедеревској Паланци, на вакциналном пункту у старој градској апотеци.

Трећа (бустер) доза вакцине против COVID-19 се примењује код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле, а првенствено за оне које припадају следећим категоријама:

  1. Особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплaнтата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са примарно или секундарно имуносупримираним пацијентима,
  2. Особе старије од 70 година,
  3. Особе старије од 60 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите,
  4. Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите,
  5. Путници у међународном саобраћају (напомена: односи се на особе вакцинисане у Републици Србији),Поред ових категорија, све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу (бустер) дозу вакцине против COVID-19, при чему се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као трећа (бустер) доза. Уколико се Гам-КОВИД-Вак вакцина примењује као трећа (бустер) доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.