ВАКЦИНАЦИЈА СТАНОВНИШТВА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА У ПАЛАНЦИ ПОЧЕЊЕ 12. ОКТОБРА

Имунизација грађана против сезонског грипа званично почиње данас 11.10.2021. године. Према Одлуци Националног комитета за имунизацију (НИТАГ), вакцинација против сезонског грипа може се обављати истовремено и са вакцином против COVID-19. Вакцинација против грипа ће се спроводити у свим амбулантама Дома здравља Смедеревска Паланка почев од 12.10.2021. године, вакцином TorVaxFlu

У складу са Правилникoм о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, обавезна имунизација наведеном вакцином TorVaxFlu може се спровести код лица узраста од 18 до 65 година у посебном ризику, као и код запослених у здравственим установама.

У категорије лица у посебном ризику, за чију вакцинацију се наведена вакцина може применити спадају: труднице, особе са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са BMI> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са HIV/AIDS, особе са функционалном или анатомском аспленијом), лица са извршеним пресађивањем ткива и органа/припреме за пресађивање и друго; као и лица смештена и запослена у социјално-здравственим установама према епидемиолошким индикацијама.

TorVaxFlu вакцина може се применити и за препоручену имунизацију особа узраста 18 до 65 година, за које није предвиђена обавезна имунизaција, уз претходно потписивање обрасца сагласности за спровођење препоручене имунизације на обрасцу број 3 Правилника о имунизацији и начину заштите лековима.

Имунизација се спроводи давањем једнe дозe вакцине (0,5 мл), која се апликује интрамускуларно.

Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против COVID-19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Вакицинација против сезонског грипа биће организована уз поштовање свих мера за превенцију ширења COVID-19, одржавање физичке дистанце, ношење заштитних маски.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.