ВАКЦИНЕ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА ДОСТУПНЕ У ПАЛАНАЧКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

У понедељак, 3. октобра 2022. године, у свим амбулантама Дома здравља у Смедеревској  Паланци, почеће вакцинација против сезонског грипа. За сада паланачком Дому здравља је опредељено 1.500 доза четворовалентних вакцина против сезонског грипа –ВАКСИГРИП ТЕТРА која је намењена свим старосним категоријама, произвођача Санофи Пастер.

Грип је велики јавноздравствени и социоекономски изазов, имајући у виду епидемијски потенцијал болести и компликације у групама у ризику, доводећи до смањења радне способности и оптерећености здравственог система.

Вакцинација против грипа се спроводи у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.

Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.

Вакцинација ће се спроводити након дистрибуције према плану потреба на вакциналним пунктовима у домовима здравља који су надлежни за спровођење.

Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа, наводе лекари Дома здравља.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.