ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА У ДВОДНЕВНОЈ ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

На позив Владе Републике Српске, Министарства за рад и борачко-инвалидску заштиту и Удружења од јавног интерса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, делегација Општине Смедеревска Паланка присуствовала је  првом обележавању Дана сећања на убијену и уморену децу у Независној држави Хрватској у Горњем Јеловцу код Козара. Делегацију су чинили председник Општине, Никола Вучен, заменик председника Скупштине општине, Родољуб Станимировић и архимандрит Петар, игуман манастира Пиносава.

Након обележавања сећања на жртве у НДХ, Вучен је изјавио:

-Значај успостављања Дана сећања на убијену децу од усташа у НДХ – увелико превазилази евоцирање успомене на невине жртве овог погрома без преседена у новијој људској истотији. Као потомак двадесет и две јасеновачке жртве, који на овом месту не може стајати хладне главе и неузбурканих емоција – уверен сам да је значај ове комеморације јасан свим добронамерним људима, независно од тога ком народу или нацији припадају.

 

Он је истакао дас злочини у Независној држави Хрватској нису само  пример геноцида већ доводе у питање сам концепт такозване западне културе. -Ова незапамћена зверства захтевају да се запитамо: Како је могуће да је човек тако нешто чини другим људима? Како је могуће да стрводери из Јасеновца, Горњег Јеловца, велебитских крашких јама и других стратишта нису презали да бајонете, маљеве или пушчане цеви усмере према недужној, преплашеној деци – чије мајке покушавају да својим телом сачувају макар још један трен њиховог још незапочетог живота? Како је могуће да џелати у очима деце коју убијају не види далеке трагове свога детињства? Ко су, одакле потичу, они који су са поносом осмислили специјлане ножеве за брзо убијање људи, и дали им назив – „србосјек“, истиче Вучен.

Вучен је захвалио  Влади Републике Српске и српском члану председавајућем  председништва Босне и Херцеговине, Милораду Додику што су одлучили да се овај дан обележава  у Горњем јеловцу код масовне гробнице у засеоку Мацуре, где је сахрањено 312 убијених лица међу којима је 75 деце млађе од 14 годдина. 

-Обележавање Дана сећања на убијену децу од усташа у НДХ зато није само ствар културе памћења, него и позив на сталну осуду злочина, коју смо као људи дужни да негујемо. У име Општине Смедеревска Паланка, као потомак људи који су страдали од усташког погрома, овде сам да се поклоним пред  невиним жртва и обећам да злочин и злочинци неће бити заборављени, навео је председник општине, рекао је Никола Вучен.

Делгација општине Смедеревска Паланка у Републци Српској боравила је два дана. Другог дана посете састали су се са министром пољопривреде у Влади Републике Српске, Борисом Пашалићем, представницима Чешке развојне  агенције и представницима пројекта ′′ Смарт Села Кнежица ′′.

 -Разговарали смо о пројекту који  желимо да реализујемо у Србији и да  наша Општина буде прва која ће реализовати овакав пројекат. Однос Србије и Српске никада није био јачи, захваљујући  председнику Александру Вучићу кога народ овде цени, воли и поштује на сваком кораку, изјавио је предсеник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, након састанка.

Представници паланачке општине посетили су и дом Биљане Чекић, девојчице која је тумачила главну улогу у филму „Дара из Јасеновца“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.