ДЕЦА СУ НАШЕ НАЈВЕЋЕ БЛАГО Дечији дан на Културном лету у Смедеревској Паланци

Манифестације “Културно лето”, а поводом Дана младих, 12. август посвећен је најмлађима. Преко 600 малишана у пратњи својих родитеља, уз популарне маскоте, аниматоре, друштвене игре, креативне радионице и мађионичарске представе забављало се у центру града. За све њих локална самоуправа је припремила поклоне, крофнице из пекаре ПУ “Чика Јова Змај” као и представу “Три прасета” у летњој башти биоскопа.
Тим поводом општину Паланка посетио је државни секретар министарства за бригу о породици и демографију Мирко Јанић. Њега је најпре примио председник општине Никола Вучен. У кабинету председника одржан је радни састанак где је Јанићу представљена демографска слика Смедеревске Паланке као и мере које се спроводе као олакшице породицама.

Брига о деци и породицама је наш најважнији задатак, рекао је Јанић и додао да су све активности Министарства за бригу о породици и демографију усмерене ка томе.
На састанку са председником општине Николом Вученом, државни секретар Јанић је подсетио да је Министарство за бригу о породици и демографију на недавном конкурсу за финансирање пронаталитетних мера у локалним самоуправама подржало пројекте у 52 локалне самоуправе, међу којима је и Смедеревска Паланка.

„Драго ми је што заједно са Смедеревском Паланком, која се годинама уназад суочава са падом броја становника, радимо на побољшању демографске слике, што је и циљ пројеката које је Министарство подржало на овом конкурсу“, рекао је Јанић.
Општина Смедеревска Паланка је на овом конкурсу добила 3 милиона динара за финансирање поступака биомедицински потпомогнуте оплодње, што ће, како кажу у овој општини, допринети да се још више парова у овом делу Србије остваре као родитељи. Општина из сопствени срестава издвојила још 2 милиона динара како би се овим програмом обухватило што више породица.

Државни секретар је са председником Вученом поделио поклоне деци и обишао штандове креативних радионица намењених најмлађима.

Председник општине Никола Вучен захвалио је кабинету председника Републике Србије, саветнику за културу Дејану Савићу што су изабрали управо Смедеревску Паланку где ће се одржати “Културно лето”. Он је захвалио и државном секретару министарства за бригу о породици и демографију Мирку Јанићу са којим је данас одржао састанак и који је присусyвовао свим данашњим активностима. “Хвала вама, драги другари, што сте нам улпшали дан и украсили наш град осмехом и грајом” рекао је на крају Вучен.

Дружење деце са аниматорима и познатим маскотама почело је на Тргу културе. На следећој локацији малишанима су служене крофнице где је организована и хуманитарна продајна изложба материјала са логотипом „Културно лето“. Сав приход од продајне изложбе биће додељен у хуманитарне сврхе, 2. августа на завршници манифестације.

Креативне радионице биле су постављене у центру града, а централни скуп је био на Тргу код фонтане. Малишани су уживали у мађионичарској представи, а након тога председник Вучен и државни секретар министарства за бригу о породици и демографију Мирко Јанић поделили су поклоне. Круна вечери је била представа „Три прасета“ у летњој башти биоскопа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.