ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ У ПАЛАНЦИ: ПРЕКО ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА ДО ЗАПОШЉАВАЊА

На иницијативу председника општине, Николе Вучена, државни секретар у министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ивица Радовић, данас је посетио Смедеревску Паланку. На радном састанку, који је одржан у кабинету председника, говорило се о унапређењу основног и средњег образовања , а главна тема је план уписа на дуалне образовне профиле. Државни секретар у министарству задужен за технолошки развој и иновације, проф. др Ивица Радовић, истакао је да се један од концепта високошколског образовања усмери у пољопривреду. Како је навео, то ће бити од великог значаја за општину Смедеревска Паланка, посебно што је то општина која има око 400 квадратних километара пољопривредне површине, а највећи број становника бави се управо пољопривредом. На тај начин млади ће бити мотивисани да остану у свом граду, у коме могу да се школују и да наставе да раде у струци.

– Један од значајног елемената повезивања школског система са научним садржајима у самој Паланци је могућ и препознатљив. Паланка је препознатљива по Институту за повртарство, који је од пре годину дана није Привредно друштво него установа, и као таква налази се у предмету директне надлежности министраства просвете, науке и технолошког развоја, навео је проф. Радовић.
Он је такође истакао да овде није реч само о средњошколском и високошколском образовању, већ ће се стећи услови за оне који ће своја знања искористити кроз научно истраживачке радове.
-Спојити школски и научни систем је круна у једном граду и изузетно ми је драго да ова иниијатива долази од председника општиине, рекао је проф. Радовић у изјави за медије.


Председник општине , Никола Вучен захвалио се проф. Радовићу на посети, коме је иначе ово прва званична посета некој општини као државном секретару министарства. – Желимо да унапредимо дуално образовање у образовном суистему наше општине , а проф. Радовић је ту нашу иницијативу препознао. Сигуран сам да ћемо кроз дуално образовање пружити могућност младима, свршеним студентима и средњошколцима зашпошљавање у свом граду. Препоизнатљиви смо били по фабрици Гоша, сада по корејској фабрици Кјунгшин Кејб и наравно по Институту за повртарство. Уз помоћ министарства просвете у наредном периоду, уз обезбеђивање свих неопходних услова и улагања вратићемо веру у наше образовне институцеије, а Паланка ће бити позната и по најбољим кадровима, истакао је Вучен.
Професор Радовић посету је завршио речима првог министра просвете, Доситеја Обрадовића: „Идућ учи, у векове гледај, на многаја љета“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.