ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НЕПОВОЉНА: ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ПОШТОВАЊА ПРОТИВЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА

Смедеревска Паланка, 17. 09. 2021.

На  седници Општинског штаба за ванредне ситуације, којом је председавао заменик команданта, Иван Гајић, донета јеодлука да се Школској управи у Смедереву упути предлог да Машинско-елетротехничка школа „Гоша“ пређе на онлајн наставу, јер у тој школи већ шест одељења ради по том систему. За сада, остале школе на подручју паланачкеопштине радиће према првом моделу.

Према речима др Милана Матејића, директора Дома здравља у Смедеревској Паланци, током последњих седам дана видљив је нагли раст броја оболелих. Све чешће обољевају млади и деца, мада јекод ових пацијената клиничка слика блажа него код радно способног становништва или пензионера.

 

Да је заражавање померено ка младима речито говори податак од јуче, када је у ковид-амбулантама забележено 29 позитивних тестова одраслих и чак 35 оболелих међу популацијом деце, различитог узраста, од средњошколаца до старијих.

Др Никола Ристић, директор ОБ „Стефан Високи“, изнео је податак да је због великог броја пацијената отворено и COCID IV одељење, и да у болници, укојој већ сада има преко предест пацијената, свакодневно долази десет болесника који морају да буду хоспитализовани. Теже клиниучке слике нису видљиве само код старијих, него и код млађих – а најмлађи хоспотализовани пацијент унашј болници има тек 30 година.

После извештаја Саше Ристића, начелника Одељења за инспекцијске послове Општинске управе, Опрински штаб за вантрдедне ситуације донео је закључак да Одељење за инспекцијске послове Општинске управе треба да појача инспекцијски надзор, у угоститељским, малопродајним објектима, посебно у маркетима, али и на другим јавним местима, сходно својим ингеренцијама, и да свим средствима, која по закону стоје на располагању, утиче на стриктно поштовање прописаних мера – а посебно ношење маски у угоститељским и трговинским објектима, поштовање дистанце између лица која се налазе у затвореном простору, као и поштовање дозвољеног броја присутних лица у угоститељским, трговинским и другим објектима где се пружају услужне делатности, на културним и спортским манифестацијама.

У раду инспекције из Смедеревске Паланке, учествоваће и инспектори из Подунавског округа, па је са састанка још једном упућен апел свима да се придржавају противепидемијских мера, је ће и контрола бити знатно строжија.

Такође, на предлог председавајућег, закључено је да у свим објектима Предшколске установе „Чоика Јова змај“ буде обављеена темељна дезинфкеција, јер вирус све чешће изазива оболевање најмлађе популације, па је у том смислу важно обратити посебну пажњу на појачану заштиту деце која бораве у предшколским установама.

Leave a Reply

Your email address will not be published.