ЗБОГ ТРАГЕДИЈЕ У ШКОЛИ НА ВРАЧАРУ ОД ПЕТКА ДО НЕДЕЉЕ ДАНИ ЖАЛОСТИ

Поводом трагичног догађаја у ОШ „Владислав Рибникар“ у којој је убијено девет особа, у Србији ће у петак бити проглашена тродневна жалост.
Дан жалости се, према закону, проглашава после нарочито тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање, или тешко оштећење здравља већег броја људи, или у случају смрти високог државног функционера.
Дан жалости може се прогласити и у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, кад Влада тако процени.
Одлуку о проглашењу и трајању дана жалости доноси Влада Србије.
Дан жалости траје онолико дуго колико се одреди одлуком о проглашењу и трајању дана жалости, али не може трајати дуже од три дана. Отпочиње у поноћ, а завршава се у 24.00 сата дана који је одређен за последњи дан дана жалости.
Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.
Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости:
1) емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања коју доноси надлежни орган Републике Србије или тело које он одреди;
2) обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде;
3) уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости;
4) ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.
Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.
У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.
Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.
Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља застава Србије и спортских клубова. Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости.
За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.
Наџор над спровођењем овог Закона о обележавању дана жалости обавља МУП, и ресорна министарства културе, информисања и образовања.
За кршење наведеног закона предвиђена је казна од 50.000 до 200.000 динара за правна лица, односно од 2.000 до 10.000 динара за физичка лица.

Leave a Reply

Your email address will not be published.