ИЗБОРИ ЗА ЧЛАНОВЕ НАЦИОНАЛНИХ САВЕТА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА РАСПИСАНИ ЗА 13. НОВЕМБАР

Министарство  за људска и мањинска права и друштвени дијалог  донело је одлуку о расписивању избора за чланове националних савета националних мањина, који ће бити одржани 13. новембра. У питању су редовни избори који се одржавају на сваке четири године, колико према Закону о националним саветима траје мандат једног сазива. Редовни избори за чланове свих националних савета, па и за чланове првог сазива националног савета одржавају се истовремено.

Национални савети ће бити бирани на два начина, и ове као и претходних година, непосредно и путем електорске скупштине.

Министарство за људска и мањинска права и друштени дијалог је 3. септембра у поноћ привремено, по законској одредби закључило посебне бирачке спискове који се воде за 23 националне мањине које имају своја права у Србији, како би се на основу тога утврдило које националне мањине иду на непосредне, а које на електорске изборе.

Непосредне изборе за чланове националних савета националних мањина спроводе Републичка изборна комисија (РИK) и бирачки одбори.

На дан избора, бирачка места се отварају у 7 часова, а затварају у 20. У току тог времена бирачко место мора бити непрекидно отворено.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.