ИНТЕРВЈУ Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка: „ЉУДИ СА ОСМЕХОМ НА ЛИЦУ – ТО ЈЕ МОЈА ВИЗИЈА“

Мандат Николе Вучена, председника општине, тешко је представити у једном интервјуу. У ствари, немогућ је задатак обухватити све догађаје који су обележили макар ову годину на измаку – јер се ради о најинтензивнијем периоду у развоју Смедеревске Паланке, још од славних послератних година обнове и изградње.

Имајући ово у виду, одлучили смо се за разговор који ће представити самог Николу Вучена, као човека чије наде, визије и убеђења чине темељ за политичко деловање у својству локалног фунционера и политичара.

 

За нама је једна бурна година. Упркос пандемији, која је обележила и ову, 2021. – у нашем граду је много урађено, више него деценијама уназад…

 

– Жеља и решеност да Смедеревску Паланку спасемо од даљег пропадања, и претећег банкрота општинске касе, не би биле делотворне без разумевања и помоћи – пре свега Александра Вучића. Ја то често понављам, не у форми неког обавезног садржаја, како ми понекад спочитавају политички противници – него из разлога што је то истина, која треба да буде упамћена. Без Александра Вучића и Владе Србије, наша снага и залагање једноставно не би били довољни – ни да вратимо невероватне наслеђене дугове, а камоли да обезедимо средства за све ове инвестиције, које су промениле слику нашег града, односно наше општине.

Упркос свему томе, представници бивше власти вас нападају. На последњем заседању Скупштине општине неки од њих су критиковали буџет за наредну годину – који је, иначе, пројектован као развојни и социјални буџет…

 

– Не треба на те критике обраћати посебну пажњу. Поготово из разлога што долазе од људи који су за четири године задужили нашу општину за три годишња буџета. Замислите – успели су да Смедеревску Паланку увуку у дуг који је раван укупном трогодишњем приливу у општинску касу, а у тај дуг нису урачунати уобичајени годишњи расходи. Без помоћи државе, значи, морали бисмо да три године сав приход усмеримо ка измирењу дуга, а да никоме не уплаћујемо плате и доприносе, да не улажемо у одржавање – и тако уђемо у  бескрајну спиралу дуговања. Такав су дуг оставили. Са друге стране, ми смо, за четири године, вратили дугове, и достигли такав степен финансијске стабилности, да, између осталог, самостално, као општина, финансирамо изградњу једне нове школе, у чијем ће саставу бити и фискултурна сала, а која ће бити опремљена најсавременијим училима. Када је последњи пут грађена нова школа у нашој општини? Криткују нас они у чије време су школе остајале без струје, блокираних рачуна, без телефонских прикључака – а то значи и без интернета. Баш ме занима са каквим програмом ће они изаћи пред бираче, ако се уопште усуде да измиле из мишије рупе. Шта је њихов програм: да се опет не исплаћују зараде, да се не оверавају здравствене књижице, да људи не могу на заказане хируршке интервенције у болнице, да нема уличне расвете, воде током лета? Шта је то што такви људи могу да обећају, а да звуче веродостојно. Бирачи су научили да политичаре мере према делима, а не по обећањима. Дакле, ми градимо будћност, а они нуде повратак у мрачни средњи век.

 

Осим инвестиција, обезбеђених уз помоћ председника и Владе Србије, у нашем граду је после више деценија изграђен нови производни погон – гринфилд инвестиција, јужнокорејска фабрика Кјуншин кејбл. И у томе су значају помоћ пружили председник и Влада.

 

– Без јаке привреде, нема одрживог развоја. Зато је, уз помоћ Александра Вучића премијерке и министара – најпре реконструисана и изграђена путна инфраструктура – како би се привукли страни инвеститори. Познато је да су наши јужнокорејски партнери „преломили“ захваљујући председнику Вучићу. Мотив да нам пружи помоћ није било само то што је уважио наш искрени труд и напоре, него, и то пре свега, мотив је била идеја о равномерном развоју Србије, у којој, у будућности, више не сме да буде тако изражених разлика између развијених и неразвијених крајева. Равномеран развој, са једне, и равномерно повећање животног стандарда, уз помоћ онима који имају најмање приходе, са друге стране – то су, испреплетане – развојна и социјална компонента политике за коју се залажемо.

 

Каква је ваша визија Смедеревске Паланке? Како треба да изгледа наша општина за четири године?

 

–  Смедеревска Паланка је место богате традиције. Из наше општине потекли су Пера Тодоровић, Живко Павловић, овде је рођен филозоф Милан Дамњановић, у Гимназији је одзвањао глас Милутина Срећковића. Из Водица је чувени Душан Миловановић, историчар уметности, одавде су славни музичари, од Перице Танасијевића до Снежане Нешић и Микија из Сикс Пека, успешни привредници, политичари… Надареност људи из овог краја сведочи о виталности и снази нас, паланчана, која гарантује истинску благодатну будућност. За четири године – Паланку видим као привредно и кутурно средиште овог краја, место у које ће долазити људи различитих професионалних профила: инжењери, пословни људи, лекари, уметници, професори – или они који једноставне желе да живе у месту које може да понуди богате саржаје, у мирној атмосфери малог града окруженог богатим селима и издашном природом. Паланка ће бити обновљена Србија у малом: биће и фабрика, и лечилишта, и научних установа, и богатих културних садржаја, и уређених излетишта, и развијене пољопривреде, и здраве хране. Људи са осмехом, задовољни својим радом и својим животом – то је моја визија.

 

Сада звучите не само као локални функционер, већ и као политичар. Однедавно сте и члан Председништва Српске напредне странке…

 

– Избор за члана председништва СНС-а сматрам великом чашћу. Надам се да ћу својим радом и залагањем оправдати поверење.

Ово није само мој успех, већ успех свих мојих сабораца и СНС-а са којима већ четири године, раме уз раме, водим праву борбу за остварење програма Српске напредне странке.

Сматрате ли да ћете сада бити политички још утицајнији, и да ће се то одразити на још повољнији однос према нашој општини?

 

Ја бих то другачије формулисао. Не ради се ту ни о каквом протекционизму. Наша је општина добила издашну помоћ, зато што нам је та помоћ била потребна. Када се челни људи једне земље руководе општим интересима, интересима народа, када имају принципе и по њима поступају, не правећи неумесне компромисе – онда није потребна никаква протекција. Већ сам рекао: политика равномерног развоја, политика социјалне подршке онима који су најугроженији, политика која не дозвољава да ни један део Србије буде запостављен, то је оно што је помогло, и Смедеревској Паланци, и многим другим крајевима Србије, који су били у тешкој позицији. А такву политику персинификује Александар Вучић. Дакле, СНС није партија која, како је то био случај код бивше власти – функционише по оном „ко пре девојци, њему девојка“. Када се тако поступа, како су то чинили наши претходници, онда ту увек заудара на корупцију. Дакле, да сада конкретно одговорим на ваше питање – поносан сам на то што сам члан председништва странке, због политичких принципа, политичког поштења и конкретне борбе за Србију, за све њене становнике, за већи животни стандард – политике која се на тако убедљив и обухватан начин потврдила и у Смедеревској Паланци.

 

Како ће се то велико радно ангажовање одразити на ваш приватни живот? И раније сте радили по цео дан. Да ли имате времена за породицу?

 

– Да, то што проводим мање времена са породицом је жрва коју морам да прихватим. Али то не значи да се породица може и сме занемарити. Тачно је да имам много обавеза, али мора се наћи време и за најближе. Трудим се да не запостављам своје породичне улоге, а са друге стране и чланови моје породице имају разумевања за моје ангажовање. Њима је јасан значај свега тога, и ја уживам њихову подршку, која ми заиста много значи.

 

Шта нас очекује после поноћи, 31. децембра? Какви су планови за Нову годину?

 

– Очекује нас завршетак започетих пројеката, да испунимо све што смо обећали. А онда долазе на ред и нови пројекти. Рећи ћу само то да нас очекују преговори о још једној гринфилд  инвестицији – дакле још једној фабрици, а то значи – новим радним местима, и приливу још значајнијих средстава у општински буџет.

 

За крај – стереотипно, али неизбежно питање: шта поручујете суграђанима уочи празника?

 

– Своје суграђане, све житеље наше општине, молим да се чувају током предстојећих празника: од вируса, од вожње у алкохолисаном стању, од злоупотребе пиротехничких средстава. Најважније је остати здрав – и зато свима желим првенствено добро здравље, слогу и љубав у породици, радни елан и успех у послу. Доказали смо, не само ове, него и претходних година, да пораз можемо да претворимо у тријумф, када смо сложни. Уверен сам да ћемо то потврдити и током године која је пред нама.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.