КРКОБАБИЋ: ОПШТИНА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ЈЕ КОЛЕВКА ЗАДРУГАРСТВА

Копредседник Националног тима за препород села Србије и министар за регионални развој     Милан Кркобабић  посетио је ЗЗ „Липовац“ у Баничини.  Ова земљорадничка  задруга  из Баничине  добила је подстицајна средства за куповину механизације, и обједињује преко 50  задругара са 120  коопераната.

 Председник општине, Никола Вучен захвалио је министру и Задружном савезу Србије и истакао да општина Паланка има дугу традицију задругарства, преко 130 година. -Ова задруга је један од примера како држава и ресорна министарства помажу једну локалну самоуправу.  Осим средстава које је задруга добила за обнову механизације, учињен је искорак у промовисању општине кроз улагање у земљорадничке задруге, што ће  знатно побољшати стандард локалних пољопривредника”, рекао је Вучен. Он је најавио да ће локлана самоуправа у наредном периоду обезбедити средства за исплату субвенција пљопривредницима што до сада није била пракса.

Министар Кркобабић, приликом посете Баничини, представио је програм Националног тима за препород села Србије.

 -Налазимо се у јеку пандемије и великих изазова када су многи наши људи из иностранства остали без посла и вратили се у Србију. Идеја Наципоналног тима је да они своја средства, знање и радне навике уложе овде. Улагање у пољопривреду и село је прави одговор на све већу неизвесност како обезбедити дугорочну егзистенцију,  изјавио је Кркобабић. Он је на крају додао да  је  у општини Смедеревска Паланка  основана прва задруга. – Давне, 1894. године, Михаило Аврамовић, основао је прву земљорадничку задругу, а већ следеће године и први Земљораднички Задружни савез. Овај крај овде је колевка задругарства, истакао је министар.  

Председник Академског одбора за село у Српској академији наука и уметности, Даган Шкорић рекао је да  Национални тим за препород села Србије  доприноси формирању ставова, знања, технологија, непосредне и примарне производње.

“Жеља нам је да увећамо удео интензивних производњи у структурама производње Србије, да можемо да нудимо наше производе који ће бити носиоци извоза финалних производа пољопривреде Србије”, рекао је Шкорић.

Председник Задружног савеза Србије, Никола Михаиловић рекао је да је у овој години формирано 105 нових задруга, и поред  пандемија која није  спречила задругаре да се  удружују.

-Од почетка пројекта “500 задруга у 500 села” основано је 738 нових задруга. На развој задругарства, поред овог пројекта, утицала је  и добра сарадња са локланом самоуправом. Задруга „Липовац“ је једна од добрих примера функционисања задругарства у нашој земљи. Апелујемо да се крене у развој сточарства, јер без развоја сточарске производње нема напретка”, рекао је Михаиловић.

Задруга „Липовац“ има 54 члана и 15 запослених који обрађују својих 50 хектара засада вишње и 6 хектара засада шљиве.

Инвестицијом од 14,6 милиона динара коју су из Програма Републике Србије намењеног задругама 2018.године добили за механизацију, повећали су  обим производње , квалитет, тржишну вредност као и профит.

Leave a Reply

Your email address will not be published.