КУД “ГОША” УСКОРО У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА

 
 
Културно уметничко друштво „Гоша“ из Смедеревске Паланке ускоро ће добити нове просторије. Од свог оснивања, 1977. године чланови овог ансамбла користили су просторије које су биле у власништву „Гоша Дибут“. Након приватизације, ове Гошине целине, остали су без простора за рад. На иницијативу управе КУД-а и локалне самоуправе, изградња новог објекта започета је 2006. године средствима Националног инвестиционог плана у износу од 2.000.000 динара, средствима локалне самоуправе у износу од 2.000.000 и донацијама од 500.000 динара. Ова средства су утрошена за изградњу објекта који још није приведен намени. Неопходно је уредити унутрашњост простора што подразумева изградњу санитарних чворова, подова, економата, свлачионице са тушевима, канцеларије, кухиња и уградњу тренажних огледала.
На иницијативу председништва КУД-а “Гоша” и члана акционог тима за изградњу инфраструктуре КУД-а „Гоша“, Владимира Арсића, а уз помоћ председника општине, Николе Вучена, Министартсво културе и информисања одобрило је додатна средства за завршетак радова. Одељење за локални економски развој општинске управе расписало је јавни позив за извођача радова. Након спроведене набавке приступиће се наставку изградње просторија КУД „Гоша“.
 
 
Председник општине, Никола Вучен рекао је да је локална самоуправа упозната са радом и активностима КУД-а “Гоша”, њиховим позитивним утицајем на младе као и очувању културне баштине, те је одлучила да пројекат завршетка изградње просторија КУД-а “Гоша” проследи Министасртву културе.
-Захваљујући потпредседници Владе Републике Србије и министарки, Маји Гојковић, средства за завршетак радова су одобрена и ускоро ћемо приступити реализацији овог пројкта. Очекујем да ће ансамбли КУД-а “Гоша” у новим, савременим просторијама квалитетно проводити време, одржавати пробе и низати нове успехе. Ту смо, као локална самоуправа, да их подржимо и обезбедимо адекватне услове за рад. Политика државе и председника Вучића заснована је у великој мери на обезбеђивању услова за правилан развој, васпитање и образовање младих генерација, наше деце, истакао је Вучен.
Члан акционог тима за изградњу инфраструктуре овог објекта, Владимир Арсић захвалио је Министарству и председнику општине на подршци и ангажовању да КУД “Гоша” коначно уђе у своје просторије.
-Захваљујући Министартву културе, које је препознало значај овог пројекта и великој подршци председника општине, Николе Вучена, КУД „Гоша“ је добило тражена средтва за завршетак радова на просторијама. Добијена средства су задовољавајућа за завршетак радове на приземном делу згрде. По пројекту, зграда има и спртани део где је предвиђено да се опреми пет соба за смештај гостију из других градова приликом гостовања, као и канцеларија за одржавање састанака управе КУД „Гоша“. Надамо се да ћемо уз помоћ локалне самоуправе и донатора обезбедити додатна средтва за сређивање спрата. На згради треба урадити спољашњу изолацију која такође изискује значајна средтва. Захваљујући локалној самоуправи, Канцелатрији за јавна улагања Владе Републике Србије, КУД “Гоша” је једно од ретких у Србији које има укњижене просторије у свом власништву.
Приликом конкурисања за пројекат изградње зграде КУД „Гоша“ највећу подршку сам имао од Перице Вујића, садашњег председника КУД-а, Светомира Радовића- Ћире, др Зорице Ивановић као и осталих чалнова КУД-а, истакао је члан акционог тима за изградњу инфраструктуре КУД-а „Гоша“, Владимир Арсић.
 
 
Године успеха, наступа, дружења и забаве КУД-а „Гоша“
 
Основни циљ Друштва је да се кроз песму, игру и дружење измашта лепши и прихватљивији свет, свет по мери човека и његових духовних потреба.
 Богата национална баштина, духовност и вековна просвећеност српског народа, одгајаног на народним јуначким песмама инспирација су и непресушно врело за чланове КУД-а Гоша.
 Културно уметничко друштво Гоша основано је 1977.године 28. децембра у Смедеревској Паланци на иницијативу јединствене организације синдиката и једног броја заинтересованих радника, ентузијаста. Друштво је тада бројалао много чланова сврстаних у музичку, хорску, фолклорну, драмску, ликовну секцију .
 Међутим, први аматерски кораци у овој области направљени су непосредно по завршетку Другог светског рата, а све до 1965.године радници тадашње фабрике вагона и металних конструкција „Драгослав Ђорђевић – Гоша“ наступају у граду и околини као већ формирано друштво.
 Од тада КУД Гоша учествује на многобројним фестивалима како у земљи тако и у иностранству. Наступали су у Немачкој, Италији, Швајцарској, Грчкој, Руској федереацији, Шведској, Норвешкој, Државама бившег СССР-а, итд.
Друштво је остварило небројано много запажених резултата на фестивалима такмичарског карактера како у земљи тако и у иностранству, 1982.године КУД Гоша на Првом дечијем фестивалу културно уметничких друштава у Чању бива проглашено за најбоље.
 Године 1996.  КУД Гоша наступа у Казању – Татарстан и Бујинску – граду у истоименој држави. Исте и наредне године КУД Гоша је најзапаженији ансамбл на II и III фестивалу Дечијих ансамбала Р.КУД-ова Југославије у Чању. Следеће 1997.године Гоша је гост КУД-а Србија у Малмеу – Шведска. Ово гостовање у Шведској закључено је одржавањем и неколико у другим градовима ове земље.
 
 Наредних година настављена је сарадња са КУД-ом „Коле Неделковски“ из Велса – Македонија где су из године у годину чланови КУД-а Гоша очаравали македонску публику својим умећем, песмом и игром.
 2000-те године КУД Гоша учествује на фолклорном фестивалу у Паралији – Грчка, а 2004.године на великом међунароном фестивалу у Пољској, 2006 године КУД „Гоша“ узима запажено учешћње и на интернационалном фестивалу фолклора, одржаном у граду Фаро у Португалији. Ревију заносних игара са свих светских меридијана уметници КУД-а Гоша улепшали су лепезом различитих игара са Балкана.
 Свих ових година КУД Гоша наступиала је успешно у многим градовима широм ех Југославије.
 Успешни нступи КУД-а Гоша донели су му низ признања међу којима се може поменути Октобарска награда града Смедеревска Паланка, Плакета универзитета „Борис Кидрич“ у Љубљани, Златна плакета Партизанског хора из Трста – Италија, Плакета Савеза аматера Србије, Повеља савеза аматера, Повеља Савеза синдиката Србије и многе друге. Остварена је успешна сарадња и са званичним институцијама наше земље међу којима издвајамо СИЗ културе, Југословенко драмско позориште из Београда, Издавачку кућу „Народна књига“ из Београда али и са читавим низом истакнутих и еминентних стваралаца и институција из области културе.
 Тренутно КУД Гоша окупља преко 200 аматера од којих је више од 100 непосредних извођача програма.
 У складу са дугогодишњим настојањима да обичаје и изворну игру и песму наших крајева сачува од заборава и промовише на свим светским меридијанима, КУД Гоша већ неколико година уназад организује „Јасеничко прело“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.