МАГИЈСКИ РЕАЛИЗАМ НА СЦЕНИ Представа Истина на паланачком културном лету

Културно лето у Смедеревској Паланци траје већ месец дана, и публика је синоћ, 29. јула, поново била у прилици да ужива у позоришној уметности.

Представа „Истина“ састављена од ромске музике и текстова Ксеније Зечевић, Бранка Радичевића и Мирослава Антића, а у извођењу Лидије Вукићевић и Јелице Сретеновић, представља специфичан ауторски пројекат, мотивисан идејом да се, на оригиналан начин, представи свет Рома. Користећи текстове и стихове, Лидија Вукићевић је приступила реализацији поменуте идеје средствима која су блиска магијском реализму. Митови и збиља, реалност и сновиђења, овде су испреплетани и помешани, а како представа одмиче све је доминантнија нарација о надреалном – магијском и мистичном свету, представљеном као тешко разумљиви топос, с оне стране свакидашњег рационалног и сврховитог окружења. У том смислу, ромски је свет својеврсна опозција, не само ужурбаној свакодневици, лишеној снова и маштарија, него и доминирајућим вредностима нашег времена. „Истина“, као средишње место рационалног миљеа, у том је смислу, такође, релативизована и суочена са другачијим, индивидуалним истинама, проистеклим из маште и интимних разговора са Богом, које предочава ова представа.

Овакав приступ, сам по себи, није оригиналан – памтимо га још из чувеног филма „Цигани лети у небо“, али текстови, посебно Мике Антића, несумљиво представљају специфичан ракурс – који уноси свежину у поменути уметнички жаргон.

Лидија Вукићевић лако и уверљиво, песмом, игром и глумом, представља имагинарни ромски свет, успостављајући, од првог појављивања, добру комуникацију са публиком. Епизода Јелице Сретеновић доприноси овој комуникативности представе, односно њеном ненаметљивом указивању на надрационална искуства, које персониофикују Роми и њихова бременита историја.

Публика је несумљиво уживала, у песмама, глуми, стиховима и нарацији. Треће позоришно вече овогодишњег Културног лета утолико није разочарало бројне гледаоце. Културно лето је тек на половини, и очекује нас богат и разноврстан програм и током августа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.