МАЈА ГОЈКОВИЋ ОДРЖАЛА САТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДОВА И ОПШТИНА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је састанак са 40 градоначелника и председника општина у Србији, који су добили средства за изградњу, обнову и адаптацију објеката културе на конкурсу овог министарства „Градови у фокусу 2022“. Састанку је присуствовала заменица председника општине Смедеревска Паланка, Ђурђина Младеновић. На конкурсу  Министарства културе и информисања, “Градови у фокусу” општина Смедеревска Паланка добила је  средства за прву фазу реконструкције Градског позоришта у износу од 11.000.000,00 динара.

Прва фаза подразумева замену столарије и фасаде на згради Градског позоришта која припада установи Културног центра. Зграда Градског позоришта је једини културни објекат у Паланци који није адаптиран. Зграда позоришта после пет деценија биће реконстрисана.

Добијена средства су планирана за прву фазу радова, а пројекат ће се изводити у три фазе. Укупна вредност радова за све три фазе износиће нешто више од 100 милиона динара што ће уједно бити и највеће улагање икада у један културни објекат на подручју општине Смедеревска Паланка.

Гојковић је истакла да је задовољна реализацијом прошлогодишњег конкурса, да су остварени добри резултати и да је велики број градова и општина добио нове или обновљене објекте културе, што је потврда опредељености Министарства да настави да улаже у инфраструктуру у култури.

Она је позвала све који до сада нису кренули у реализацију подржаних пројеката да то и учине, имајући у виду њихов значај за унапређење области културе и уметности у локалним срединама, очување културног наслеђа, подстицање развоја културне разноликости, као и одрживог развоја локалне заједнице.

Представници општина и градова инфомисали су потпредседницу Владе о токовима реализације пројеката и плановима до краја године.

За конкурс „Градови у фокусу 2022”, који пружа прилику јединицама локалних самоуправа да уреде своју инфраструктуру и културну понуду, опредељено је приближно 350 милиона динара, као што је то био случај и у 2021. години.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.