МИНИСТАР КРКОБАБИЋ ПОСЕТИО РАТАРЕ И СЕЛЕВАЦ

Министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић и председник Академијског одбора за село САНУ, Драган Шошкић данас су посетио села Ратари и Селевац.Министра су дочекали председник општине, Никола Вучен са сардницима и народни посланик, Небојша Павловић.


У разговору са руководством општине и месне заједнице Кркобабић се осврнуо на потребе становника овог и околних 16 села и потенцијалима за развој сеоских средина Подунавља.

У Ратарима, Кркобабић је говорио о покретању привредне активности у овом селу, све оно што представља извор егзистенције за њених 1.700 мештана, са предлозима за оживљавање земљорадничке задруге „Ратари“, која је некада успешно опслуживала сељане и помагала им да продају своје производе, а сада већ низ година није активна.
-Покренућемо иницијативу за измену сета закона, пре свега о територијалној организацији Републике Србије, да вратимо појам сеоске општине. То је била највећа тековина Србије. Тада су људи могли да се бирају, да одлучују шта и како ваља да ураде и сами да воде рачуна о својим приходима и расходима, изјавио је он.


Министар је у Ратарима обишао цркву, основну школу и некадашњу Дом културе.
Један од програма које ће Министарство за бригу о селу реализовати је управо адаптација Домова културе у селима у мултифункционалне објекте.-Посебним програмом желимо да у току ове године адаптирамо одређен број Домова културе по Србији, изјавио је Кркобабић и додао да мештани и сами морају да се активирају и преузму иницијативу у поправљању услова живота у својим срединама.
Председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен захвалио је министру на посети и истакао да ће локална самоуправа подржати сваку иницијативу за опоравак села са ове територије.
Министар је своју посету завршио обиласком села Селевац у истој општини.

Leave a Reply

Your email address will not be published.