НА СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВУЧЕН ПОДНЕО ПРЕДЛОГ ДА ЈЕДНА УЛИЦА У ПАЛАНЦИ НОСИ НАЗИВ ЉУБАНА ЈЕДНАКА

На данашњој седници Скупштине општине Смедеревска Паланка, председник општине, Никола Вучен поднео је захтев да једна од улица у граду носи назив Љубана Једнака, јединог Србина који је преживео масакр у цркви Пресвете Богородице у Глини 1941. године.

-Подржавајући идеју председника Александра Вучића, који је иницирао да име Љубана Једнака буде овековечено у називу једне улице у Београду, желим да Смедеревска Паланка буде једна од првих општина у Србији у којој је на овај начин одата почаст сведоку и страдалнику тешких историјских прилика, истакао је Вучен.

Образлажући свој предлог Вучен је истакао да у  иницијативи, коју је поднео у својству грађанина, председник Вучић подсетио је да се ове године навршило 80 година од најсвирепијег и најмонструознијег покоља српског народа на територији нацистичке НДХ у Другом светском рату, које су усташе извршиле у два наврата, ноћу 28/29. јула и 4/5. августа 1941. у цкрви Пресвете Богородице у Глини, убивши том приликом око 1.700 српских цивила.

Он је одборнике локланог парламента подсетио на жртве оваг историјског  догађаја и значај за наш народ.  

-У политици памћења српског народа, овај догађај био је деценијама потискиван због политике ‘’братства и јединства’’, да би се истраживањима приступило када је преостало мало живих сведока. Љубан Једнак је, једнако као и стотине хиљада његових земљака, протеран из Хрватске током агресије у операцији ‘’Олуја’’ августа 1995, тиме постајући симбол двоструког страдања српског народа у Хрватској током 20. века.
Симболичан повратак Љубана Једнака у српско памћење, тиме што ће убудуће у престоници једна од улица добити име, говори и о тежњи за коначним успостављањем српског становишта у погледу на националну историју. Иницијатива се преноси и на друге српске градове, са истим циљем, да се сачува успомена на све жртве геноцида над српским народом у НДХ, без обзира да ли се ти градови данас налазе у Херцеговини, Банату, Шумадији или Топлици. За Смедеревску Паланку то је посебно важно, будући да је велики број Крајишника, потомака жртава из 1941, а избеглих 1995, овде нашао своје ново прибежиште и свој нови завичај. Тиме показујемо да не заборављамо њихову жртву и њихов подвиг, и то у сусрет Дану српског јединства, слободе и националне заставе, новоустановљеном државном празнику који брише све регионалне и идеолошке разлике међу српским народом и окреће га његовим исконским вредностима.
Будући да се називи улица увек урежу у нечији идентитет, важно је да избор личности буде проверен и јасан. За разлику од некада ригидних идеолошких критеријума, у Смедеревској Паланци данас желимо да истакнемо заборављене догађаје и личности из наше националне историје који су свој живот, упркос свим страдањима, проживели дискретно и узорно. Љубан Једнак, рођен 1916. у околини Глине, а преминуо 1997. у Београду, јесте један од таквих људи и зато се са задовољством придружујемо иницијативи председника да и у нашој средини једна од улица понесе његово име, истакао је председник општине. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.