НИКОЛА ВУЧЕН ПОТПИСАО СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ВОДОСНАБДЕВАЊА У ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник општине, Никола Вучен данас је у Влади Србије потписао споразум о сарадњи са осам јединица локалне самоуправе на унапређењу водоснабдевања у оквиру пројекта „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“,  који Влада Републике Србије спроводи уз подршку програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“.

Споразуми  о сарадњи у Влади Србије потписан је са  осам градова и општина (Стара Пазова, Ковин, Зрењанин, Смедеревска Паланка, Топола, Ваљево, Кањижа и Алибунар) у циљу обезбеђивање приступа (пијаћој) води а за ромска и друга маргинализована домаћинства.

У име Општине Смедеревска Паланка споразум је потписао председник, Никола Вучен. У Влади Србије присутан је био и директор ЈКП Водовод, Срђана Борић.

Након потписивања, медијима се обратила министарка за људска и мањинска права, и друштвени дијалог Гордана Чомић, председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, једини од присутних председника општина, и представник амбасаде СР Немачке у Србији.

У свом обраћању он је рекао:

-Општина Смедеревска Паланка у претходном периоду реализовала је низ пројеката који су помогли социјалном укључивању маргинализованих група у друштвени живот. Одговарамо на потребе и изазове са којима се суочавају сви грађани, и акценат стављамо на групе друштва које живе на рубу егзистенције.

Наша општина подржава све пројекте који ће допринети социјално угроженим породицама и појединцима да унапреде своје услове живота. Овакав пројекат је веома значајан. Изградњом водоводне мреже 170 породица у селу Придворице ће имати приступ пијаћој води и бити у равноправном положају као и други мештани који већ имају пијаћу воду у својим домовима.

Локална самоуправа је уложила све своје ресурсе и напоре како би допринела унапређењу животних услова својих грађана. По позиву Екуменске хуманитарне организације, дала је приоритет припремама неопходне документације за изградњу водоводне мреже у Придворицама. У петак, 9. јула 2021. општини је издата и грађевинска дозвола за изградњу.

Споразум који смо данас потписали је још један од докумената којим потврђујемо спремност наше општине да стави на располагање све своје ресурсе када се ради о помоћи нашим грађанима. Свесни смо да је вода највећа вредност живота и основна потреба сваког човека.

Држава и председник Србије, Александар Вучић, последњих година уложили су велике напоре да обезбеде институционални, стратешки и правни оквир за унапређење положаја ромске националне мањине и других маргинализованих група, и пружи једнак приступ основним правима, и једнаке услове живота за све.

Зато, изузетно ценимо ову подршку Владе Републике Србије, немачке организације ГИЗ и њихових партнера да омогуће нашим грађанима пијаћу води и унапреде услове живота, навео је Вучен.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.