ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА

Поводом дана општине Смедеревска Паланка, у Великој сали Скупштине општине одржан је састанак са привредницима.   Сасатанк је отворио председник СО, Петар Милић. Он је захвалио привредницма што су се одазвали позиву, истакавши да су они одувек били  покретачка снага у развоју Смедеревске Паланке, и да  историјски извори показују да су  управо предузетници, локални привредници,  новчана средства улагали у свој град.

 -Руководство општине Смедеревска Паланка сматра да је потребно наставити овакву сарадњу, која је у прошлости била плодотворна за место у коме живимо, рекао је Милић.

Он је истакао да је у поседње три године Скупштина општина донела је преко 400 аката, међу којима су и они који се тичу привреде и привредника у Смедеревској Паланци. Донете су Одлуке које су представљале олакшице за привреднике.  Посебно је нагласио нагласити Измену Одлуке о комуналном доприносу, који је смањен за 50 процената за инвеститоре.

– У ситуацији пандемије, прошле и ове године, Општина је настојала да помогле, па је донела Одлуку о привременом ослобађању плаћања комуналних такси за одређене делатности. Овом приликом захваљујем и одборницима Скупштине општине што су имали слуха и разумевања за доношење аката који су допринели развоју наше општине. Велики број Одлука донели смо једноглано, што је доказ да радимо у корист наших суграђана и на просперитету и развоју места у коме живимо, рекао је Милић обраћајући се предузетницима.

Председник општине, Никола Вучен честотао је свим грађанима Дан општине, а привреднике  је упознао са досадашњим радом локалне самоуправе и плановима за наредни период.

– Неки од вас можда мисле да је до оваквог састанка требало да дође раније. То је тачно. Међутим, ако се узме у обзир у каквом стању се налазила наша општина, и колико је труда и рада било потребно да она поново постане место у коме може да се живи, достојно човека, постаје јасно због чега до овог сусрета долази после три и по године од како је ово руководтво преузело одговорност за вођење наше општине. Поверење које је , сигуран сам, било изгубљено. Када смо дошли у ову зграду затеклисмо потпуно девастирану општину, у таквим дуговима да је то било застрашујуће не само у локланим оквирима, негу и на републичком нивоу. Захваљујући помоћи Владе Републике Србије, а посебно председника Александра Вучића, пошло нам је за руком да се изборимо за минусом у износу од три и по општинска буџета, који смо затекли.

Вучен је истакао да су за протекле три и по године изграђени  путеви, саобраћајнице у граду и селима и реконструкција  водовода и канализације у многим деловима  града. Са 40 литра виде у секунди, град сада располаже са преко 200 литара у секунди. Улагано је и у културу, образовање, спорт, бринемо о нашим најмалђима којима свет остаје.

За сваку прворођену бебу из општинског буџета издвајамо по 120 хиљада динара, што је већ дало резултате у повећању наталитета. Сваке године додељују се  награде најбољим ченицима и студентима.

– Када прођете Смедеревском Паланком, на сваком кораку нешто се ради –  путеви, тротоари, дечја игралишта, уређују се зелене површнине. Почели су  радови на уређењу острва на раскрсници улица 20 јули и Првог Српског Устанка.  Ради се на изградњи модерног трга који ће уједно бити и туристичка атракција због свог изгледа за све људе који долазе у наш град.  Наставићемо са уређењем свих улаза у граду са регионалних путних  праваца. За неколико дана отварамо још једно велико градилиште на језеру Кудреч, а до краја августа почеће  изградња Трга културе испред градске библиотеке. Расписујемо набавку за изградњу четири дечија игралишта која ће се урадити до краја ове грађевинске сезоне, која ће за наше најмлађе суграђани бити права атракција. У току су радови на реконструкције болнице „Стефан Високи“  а прва фаза је већ успешно завршена. Када целокупан посао буде готов имаћемо једну од најлепших и најопремљенијих болница у Србији. Подсећам да обнова болнице подразумева и реконструкцију Бање на Паланачком кисељаку. А то обећава и развој туризма. Можда је најзначајнији допринос превазилажењу кризе у нашој општини велика јужнокерска инвестиција, изградња фабрике Кјуншин кејбл Јуроп, у којој ће до краја ове године радити више од 700 радника, са тенденцијом проширења.

-Следе нам значајни, капитални пројекти који ће бити преломна тачка у развоју наше општине.Градићемо  најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода што подрсазумева 165 километара вододвосне и канализационе мреже и изградња пет нових постројења у селимаАзања, Бачинац Голобок и Ратари која ће гравитирати ка осталим деловима општине. Покрићемо 85 % подручја наше општине, а села ће први пут бити прикључена на водоводни и канализациону мрежу.  У оквиру акционог плана до 2023. године, реконструисаћемо путни правац Паланка-Азања-Селевац, пут ка Михајловцу дужине 12 километара, као и саобраћајницу ка Крњеву. У плану је изградња обилазнице  за транзит саобраћаја са државних путева. Обухватиће прихват саобраћаја на уласку у Паланку  из правца Младеновца , Селевца и Азање преко улице Мајора Гавриловића и  излазиће на улицу Краља Петра Првог на Колонији, рекао је председник општине представљајући детаљан акциони план за наредни период.

Он је захвалио грађанима који су  пружали безрезервну подршку у свим активностима, почевши од уређења  места, па све до доношења веома важних и битних одлука. Такође је изразио захвалност привредницима који су несебично помогли грађанима и локалној самоупраави у време ванредног стања и борби против пандемије.

-Морам да нагласим – ништа од овога не бисмо успели да урадимо без помоћи Владе Срвије и председника Вучића, који су значајна средства усмерили ка нашој општини, а предсенику Србије дугујемо посебну захвалност због његовог доприноса у привлачењу инвеститора у нашу општину. Захваљује вам на несебичној помоћи коју сте нам пружили у протеклом периоду. Посебно, од увођења ванредног стања, прошле године, када сте се укључили у заједничку борбу против covida 19, путем донације Општој болници „Стефан Високи“, бепслатног превоза за наше најстарије суграђане, донирањем хране за социјално угрожено становништво.

-Сви ми волимо Смедревску Паланку. Наш град, знамените прошлости, који, сигуран сам, има благодатну будућност, рекао је Вучен на крају обраћања.

Након радног састанка уприличен је коктел за госте.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.