ОБУКА ЕТНО МРЕЖЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ РУКОТВОРИНА

Чланицама Удружења, васпитачима и наставницима у Смедеревској Паланци данас је представљен рад Етно мреже Националног удружења произвођача рукотворина. Данас је одржан први у низи састанака на коме су се жене упознале са радом Етно мреже и са тим шта значи бити професионални произвођач рукотворина. Након овог састанка уследиће једномесечна обука у техникама које су заступљене у Етно мрежи.
Овај пројекта реализује Етно мрежа уз подршку Локалне самоупрве и НАЛЕД-а.

Етно мрежа је кровна асоцијација произвођача рукотворина из целе Србије организованих у занатска удружења и задруге које израђују аутентичне рукотворине применом традиционалних техника.
Циљ Етно мреже је очување традиционалног наслеђа кроз оспособлјавање и економско оснаживање жена и младих за тржишну производњу рукотворина.

Основана је у мају 2005. уз подршку УСАИД-а и израсла је у водећу струковну организацију која пружа обуку, стручну подршку и поставлја стандарде у производњи рукотворина за своје чланове. Етно мрежа се залаже за економску и друштвену афирмацију произвођача рукотворина и спроводи мере којима традиционално наслеђе ставлја у службу локалног развоја и запошлјавања.
Деловањем Етно мреже, Стапарски ћилим је отргнут од заборава и уврштен на Националну листу нематеријалног наслеђа, и ревитализоване су 4 традиционалне технике: златовез, ткање (клечање), пустовање, нецање.
Рукотворине Етно мреже користи Протокол Владе и државне институције као пословне и дипломатске поклоне. Куповином производа Етно мреже, чува се традиција Србије и ствара извор прихода за жене и младе из руралних подручја који израђују традиционалне рукотворине.

Leave a Reply

Your email address will not be published.