ОВЕ ГОДИНЕ ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА У ОПШТИНИ ПАЛАНКА

Општина Смедеревска Паланка је једна од 65 општина у Србији која је добила пројекат “Чиста Србија” чиме су се створили услови за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода на територији општине. Пројекат финасира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
-Овим пројектом општина Смедеревска Паланка добиће водовод и канализацију на преко 80 одсто своје територије. Ми смо једна од првих општине у Србији која ће потписати уговор о реализацији , а откуп земљишта ће се вршити у Паланци, Ратарима, Кусатку, Селевцу и Голобоку. Највећа фабрика за пречишћавање отпадних вода биће саграђена у Паланци, друга ће бити за села Кусадак и Ратаре, трећа у Селевацу и четврта у Голобоку. Мања села прикључиваће се на ова четири постројења, изјавио је председник општине, Никола Вучен. Он је истакао да је ово велики пројекат и веома значајан за општину, будући да ће сва села и засеоци имати могућност прикључка на водоводну и канализациону мрежу. Изградња постројења требало би да почне до краја ове године. Вучен се захвалио Влади Републике Србије, ресорном министарству као и председнику Србије, који су још једном Општину Смедеревска Паланка сврстали међу општине приоритета.
Програм “Чиста Србија”, који Влада Републике Србије реализује на основу Споразума са Народном Републиком Кином, подразумева да ће у наредних пет година на територији целе Србије, тамо где је неопходно, бити изграђена инфраструктура за пречишћавање отпадних вода.
На седници Скупштине општине Смедеревска Паланка, одржане данас по хитном поступку, донета је Одлука о покретању поступка отуђења непокретности у јавној својини непосредном погодбом, што је предуслов да се започне изградња постројења. Одлука је донета једногласно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.