ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

На данашњој седници Скупштине општине Смедеревска Паланка, већином гласова 37, усвојен је предлог Одлуке о ребалансу буџета за 2020. годину. Начелник одељења за финасије, Милан Тркља, образложио је предлог о ребалансу и навео да је ово трећи у овој години. –У складу са законом о буџетском систему урадили смо трећи ребаланс буџета за ову годину. Буџет за 2020. годину износио је милијарду 344 милиона динара. Укупни приходи овим ребалансом смањени су зато што је Влада Републике Србије дозволила привреди да користи мораторијум на порез на доходак, добит и капиталне добитке, па смо из тог разлога морали да смањимо средства, како на приходној тако и на расходној страни. Укупни приходи овим ребалансом износе милијарду 264 милона 803 хиљаде динара. Што се тиче приходне стране, највише је умањен приход средстава од пореза на зараде, а на расходној страни највећу уштеду смо остварили на капиталним инвестицијама, јер смо морали средства да опредељујемо за куповину алкохола и средстава за заштиту и сузбијање вируса Ковид 19. На расходној страни, у току ове године, имали смо највише пробијања на конту судске казне и пенале по решењу суда. То се у највећој мери односи на решење суда око спорова са апотеком „Здравље“ који нам из дана у дан блокирају општинску буџет“, рекао је Тркља. На седници је усвојен и извештај о извршењу буџета за период јануар – септембар 2020. године. Начелник финансија је истакао да су приходи остварени по предвиђеном плану буџета, као и расходи. У овом периоду од Републике добијено је 18 милиона динара што су била наменска средства која су на тај начин и утрошена, навео је Тркља.
Усвојена је Одлука о боравишним таксама, која прописује да се боравишна такса, коју плаћа корисник услуге смештаја изван места пребивалишта, за сваки дан боравка у угоститељском објекту за смештај плаћа 60 динара. Донета је и Одлука о распореду радног времена у области промета на мало, угоститељства, туризма, занатства и других услужних делатности у општини Паланка. На седници је усвојена Одлука о оснивању Установе Културни центар који ће се од сада састојати од пет организационих јединица: градско позориште, биоскоп, канцеларија за младе, канцеларија за спорт и канцеларија за туризам.
На двадесетој седници Скупштине општине донета је и Одлука о одређивању зона и најопремљеније зоне на територији општине, Одлука о изменама и допунама одлуке о висини и начину плаћања  коришћења јавних површина, Одлука о привременом ослобађању од обавеза плаћања комуналне таксе за обављање делатности приређивања игара на срећу, као и Одлука о привременом ослобађању од обавеза накнаде на коришћење простора на јавној површини у пословне и друге сврхе.
Већином гласова одборници су усвојили Одлуку о усвајању европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу. Одборница СНС , Радмила Радисављевић је истакла да је ова одлука донета као основ за планирање и остваривање циљева у области родне равноправности у општини. То је уједно и оквир за израду Локалног акционог плана за родну равноправност Општине Смедеревска Паланка за период 2021. до 2025. године. Образована је и комисија коју ће, поред председнице Радмиле Радисављевић, чинити и Милица Деспотовић, Јасминка Милојковић и Бранко Ступић.
Дата је сагласност на Одлуку Надзорног одбора ЈКП „Општинска гробља“ за промену назива у ЈКП „Паланка 2020“. Како ово јавно предузеће поред делатности погребних услуга, обавља и друге делатности као што су пијачне, организовање сајма пољопривредних машина и алата и манифестацију Крстовдански вашар, а у плану је организовање и наплата паркирања у граду, сасвим је оправдано да промени и назив, наведено је у образложењу одлуке.

На седници су дате сагласности на измене и допуне Програма коришћења субвенција ЈКП „Општинска гробља“, ЈКП „Водовод“, ЈП „Паланка развој“ и ЈП „Морава”. Такође је дата сагласност на измене и допуне програма пословања ЈКП „Општинска гробља“, ЈКП „Водовод“, ЈП „Паланка развој“ и архив „Верослава Вељашевић.

Шеф одборничке групе СНС, Родољуб Станимировић, на крају седнице, у своје лично име и у име одборничке групе захвалио се Влади Републике Србије, држави и председнику, Александру Вучићу на помоћи Општини Смедеревска Паланка. Такође је захвалио начелнику финансија, Милану Тркљи, начелници Општинске управе, Гордани Костић и председнику Општине, Николи Вучену, на одговорном пословању и ангажовању.

Leave a Reply

Your email address will not be published.