ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ ДРУГА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Данас је одржана двадесет друга седница Скупштине општине Смедеревска Паланка. Одборници су усвојили Одлуку о измени и допуни Одлуке о висини и начину расподеле средстава за новорођено прво дете у породици и дете прворођено у Новој години. По овој одлуци увећан је износ који се исплаћује породицама, са досадашњих 30.000 на 120. 000 динара, а са циљем да се позитивно делује на наталитет кроз попилациону политику коју заступа локална самоуправа. Новчана помоћ у једнократном износу, од 1. јануара ове године, исплаћиваће се у висини од 120.000 динара за прворођену децу у породици и прворођено дете у Новој години. Ова Одлука је донета једногласно.
На данашњој седници усвојена је Одлука о изменама и допунама Плана генералне регулације за Смедеревску Паланку,као и Предлог Одлуке о давању у закуп грађевинског земљишта у јавној својини . Усвојене су и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о комуналном уређењу општине и измене и допуне Одлуке о уређивању грађевниског земљишта и одређивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта. Одборници су донели Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије Завршног рачуна буџета Општине Смедеревска Паланка за 2020. годину.

На данашњој седници установљена је Међународна ликовна колонија „Паланка у оку уметника-места вредна памћења“, као манифестација од посебног значаја за Општину Смедеревска Паланка. Смисао и циљ Међународне ликовне колоније је подстицај, популаризација и реализација локовног стваралаштва која ће се одржавати сваке године почетком априла. Средства за одржавање манифестације обезбедиће се у буџету општине, а за спровођење је задужен Народни музеј у Паланци. Заменик председника Скупштине и шеф одборничке групе СНС, Родољуб Станимировић захвалио је одборницима на подршци и између осталог рекао: -Општина Смедеревска Паланка последњих година постала је потпуно другачија. Урађено је много тога, од путне инфраструктуре до обнове културних установа, и постала је место које је добило нови сјај. Кроз ову манифестацију желимо да афирмишемо наше уметника и да кроз уметничка дела покажемо шта се све дешавало протеклих година. Како је Паланка напредовала и на који начин су се побошљали услови живота. То ће бити уједно и промоција, не само богатог наслеђа, већ и новог лица града и околине који су обликовали челници општине. Овогодишња манифестација би требало да истакне места вредна памћења , а сваке наредне године колонија би носила другачији поднаслов. Наша је идеја да ова колонија окупи , не само наше уметнике, већ и међународне ствараоце и оне са којима је Општина Паланка на разлчите начине сарађивала. На овогодишњој ликовној колонији биће позвани уметници из Русије, Кине, Јужне Кореје, Француске, Републике Српске и Косова и Метохије. Организациони одбор чине представници локалне самоуправе, удружења Вуксан, Народног музеја, библиотеке „Милутин Срећковић“, архива „Верослава Вељашевић“, Културног центра и студиа „Арт“, истакао је Станимировић.
Предлог програма коришћења средстава буџетског фонда за унапређење и заштиту животне средине за 2021. годину и Предлог Решења о утврђивању економске цене боравка деце у Предшколској установи, такође су већином гласова усвојени од стране одборника. Данас је усвојен и и предлог Решења о образовању Општинског штаба за ванредне ситуације.
Већином гласова дата је сагласност на Програме пословања ЈКП „Водовод“ и Програм пословања ЈП „Морава“ за 2021. годину, као и сагласност на Статут Установе Културни центар.
На данашњој, двадесет другој, седници локалног парламента донето је Решење о давању сагласности на Измене и допуне Плана стварних трошкова текућег и инвестиционог одржавања за извршење Плана Дома здравља у Смедеревској Паланци за период од 1.1. 2020.-31.12.2020. године из буџета општине.
Дата је сагласност на допуну ценовника погребних услуга и допуну ценовника о коришћењу јавних паркиралишта и уклањању непрописно паркираних возила ЈКП „Паланка2020“. Ова одлука се односи на грађане који су направили пропуст због непоседовања паркинг карте и плаћања доплатне карте. Уколико корисник измири своје дуговање по основу доплатне карте, због неплаћања паркинг карте, у року од 8 дана од дана издавања исте, стиче право да плати са 50% попуста и то по цени од 600 динара. На седници је разрешена дужности ликвидационог управника, др Александра Нарић, а за новог ликвидационог управника именован Марко Радосављевић.
Седници је, од 49 одборника, присутно било 39.

Leave a Reply

Your email address will not be published.