ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТ ТРЕЋА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

На двадесет трећој седници Скупштине општине Смедеревска Паланка, одржане по хитном поступку, усвојен је ребаланс буџета за 2021. годину. Укупни буџетски приходи и примања за 2021. годину, са пренетим средствима из 2020. године измењени су и сада износе 1.484.056.795 динара. Предлог Одлуке о покретању поступка прибављања непокретности у јавној својини непосредном погодбом, је једна од најважнијих тачака на седници. Пре расправе о овој тачки дневног реда, председник Општине, Никола Вучен образложио је одборницима разлог откупа земљишта. Како је навео овде је реч о томе да је Општина Смедеревска Паланка једна од 65 општина у Србији која је добила пројекат “Чиста Србија”, чиме су се створили услови за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода на територији општине. Пројекат финасира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
-Овим пројектом општина Смедеревска Паланка добиће водовод и канализацију на преко 80 одсто своје територије. Ми смо једна од првих општине у Србији која ће потписати уговор о реализацији , а откуп земљишта ће се вршити у Паланци, Ратарима, Кусатку, Селевцу и Голобоку. Највећа фабрика за пречишћавање отпадних вода биће саграђена у Паланци, друга ће бити за Кусадак и Ратаре, трећа у Селевацу и четврта у Голобоку. Мања села прикључиваће се на ова четири постројења, образложио је председник, Никола Вучен.

Он је истакао да је ово велики пројекат и веома значајан за општину, будући да ће сва села и засеоци имати могућност прикључка на водоводну и канализациону мрежу. Изградња постројења требало би да почне до краја ове године. Вучен се захвалио Влади Републике Србије, ресорном министарству као и председнику Србије, који су још јеном Општину Смедеревска Паланка сврстали међу општине приоритета.
–Ово је веома значајан капитални пројекат за нашу општину. То ће значити да ће до 2025. године свако домаћинство, како у граду тако и у селима наше општине, бити прикључњно на водоводну и канализациону мрежу. Велику захвалност на овом, и многим другим пројектима, дугујемо држави и председнику Александру Вучићу. Његову политику која се заснива на обнови, инвестицијама, развоју и стварању бољих услова за живот, осетили смо и ми који живимо у малим срединама. Заслугама Владе Србије и председника Вучића, Паланка напредује из дана у дан и постаје место у коме је лепо живети и радити, истакао је Вучен.
Вучен је на седници најавио и изградњу обилазнице око центра Смедеревске Паланке која је предвиђена од раскрснице пута за Азању и Младеновац, преко Ивачког потока до насеља Колоније. Вредност радова је 70 милиона динара, а средва су одобрена од стране Владе Србије и ресорног министарства. Преостаје да се у наредном периоду обави ткуп парцела где ће ова деоница пута бити саграђена. –Изградња ове деонице пута омогућиће растерећеност саобраћаја кроз центар града поготову у дане Крстовданског вашара и када су пијачни дани, рекао је он.
О овим предлозима, на данашњој седници Скупштине, одборници су гласали једногласно.
Наиме, паланачки парламент од укупно 49 одборника, чине одборници СНС- Александар Вучић њих 37, ДС са 5 одборника, СПС има 4, и Народна странка 3 одборника. Први пут, одборници странака који не чине локлну власт, подржали су значајне капиталне пројеката и ставили интерес развоја општине изнад политичких.
На данашњем заседању једногласно је усвојена и Одлука о ребалансу буџета као и допуна Одлуке о правима и услугама из области социјалне заштите. Председник Општине, Никола Вучен захвалио је свим одборницима на конструктивном раду и подршци важних инвестиција у општини Смедеревска Паланка. Он је рекао да су и одборници опозиционих странака данас показали да им је стало до развоја и опоравка града и општине, и као прави паланчани подржали важне капитанке инвестиције.

На седници је већином гласова усвојена Одлука о измени Одлуке о конверзији у трајни улог и отпису потраживања Општине Смедеревска Паланка по основу неизмирених јавних прихода према субјекту приватизације предузећу за водне путеве „Иван Милутиновић-ПИМ“ АД Београд. Усвојен је Програм отуђења и давања у закуп грађевинског земљишта, на територији општине, као и Програм уређивања грађевинског земљишта, изградње и одржавања комуналне инфраструктуре у Општини Смедеревска Паланка са финансијским планом за 2021. годину. На седници је усвојен Правилник о условима обезбеђивања и пружања услуге лични пратилац детета, као и Правилник о методологији формирања цене услуга и учешћа корисника и њихових сродника обавезних на издржавање у трошковима услуга социјалне заштите- лични пратилац детета. Одборници су већином гласова донели Решење о давању претходне сагласности на Правилник о раду ЈКП „Водовод“ у Смедеревској Паланци.

Leave a Reply

Your email address will not be published.