ОДРЖАНА ДЕВЕТНАЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Одборници Скупштине општине, на  деветнаестој седници која је сазвана по хитном поступку,  донели су Одлуку о ребалансу буџета за 2020. годину. Укупни приходи овим ребалансом буџета са пренетим средствима из 2019. године и сопственим средствима из других извора износе 1.344.860 динара. Начелник финасија, Милан Тркља истакао је да су што се тиче приходне стране увећана су средства на контима, порез на имовину, накнаду за заштиту животне средине и текући трансфери од других нивоа власти. На расходној страни увећана су средства за  капиталне пројекте,  на програму савета за безбедност саобраћаја, грађевински објекти, изградњу саобраћајница и заштита животне средине, навео је Тркља и додао: -Морам да истакнем да су овим ребалансом остала неискоришћена буџетска резерва у износу од нешто више од три милиона динара. Ребаланс је увећан за 40.100.000 динара што је намењено за капиталне пројекте.

Влада Републике Србије одобрила је општини Смедеревска Паланка средства у износу од 40 милиона динара из текуће буџетске резерве за реализацију капиталних пројеката. То подразумева изградњу нових саобраћајница и канализационе мреже у индустријској зони Губераш.

–По ко зна који пут можемо да се похвалимо да општина Смедеревска Паланка има огромну подршку, пре свега, председника Републике, Александра Вучића, Владе Републике Србије и свих министарстава. Председник Србије и Влада Републикле одобрили су нашој општини средства из текуће буџетске резерве у износу од 40 милиона динара за завршетак изградње индустријске зоне Губераш. Као локална самоуправа  задужени смо за уређење комплетне инфраструктуре фабрике и зоне око фабрике , а с обзиром на наше могућности и стања у општинском буџету, нисмо могли да пратимо динамику изградње. Фабрика се увелико гради и биће завршена пре свих рокова. Зато смо затражили  помоћ државе и добили позитиван одговор за веома кратко време. Заиста имамо безкомпромисну помоћ државе. Сада можемо у потпуности да наставимо  изгрдању унутрашње саобраћајнице . То подразумева изградњу нове саобраћајнице са кружним током и аутобуским стајалиштем, која ће омогућити прилаз са главног регионалног пута Паланка- Плана до фабрике.   Такође ћемо  одрадити нову  канализациону мрежу у дужини од 1200 метара. Осим фабрике, која ће имати прикључак на канализациону мрежу  са новим постројењем за пречишћавање воде,  од пролећа идуће године сви грађани тог дела града, од моста  ка фабрици са обе стране,  моћи ће да се прикључе на нову мрежу.   Радови би требало да почну за који дан. Наиме, рок за завршетак радова на изградњи фабрике бићи много раније него што је планирано. Већ у  фебруару идуће године фабрика ће почети  са радом, када  очекујемо још једну посету председникс Републеке Србије, изјавио је Вучен по завршетку седнице.

На седници је усвојен Предлог измена и допуна Програма утврђивања грађевинског земљишта, изградње и одржавања комуналне инфраструктуре са финансијским планом за 2020. годину, као и  Одлука о укидању апотеке „Здравље“.  Одборници су донели Одлуку о приоритетним областима од јавног интереса општине за 2020. и 2021. годину у којима ће се подстицати пројекти од јавног интереса  које реализују удружења. Приоритетне области су: здравствена заштита, друштвена брига о деци- безбедност деце у саобраћају, област заштите лица са инвалидитетом, област оснивања народних обичаја, традиције и народног стваралаштва. Такође је донета Одлука о начину пружања помоћи ученицима и студентима-младим талентима где су утврђени критеријуми. – И ове године смо определили средства из буџета за ученике и студенте- младе таленте. За неколико дана објавићемо конкурс. Овом приликом позивам наше ђаке и студенте са територије наше општине да се пријабве на конкурс и поднесу потребну документацију. Што се тиче удружења , неколико година уназад нисмо били у могућносрти да обезбедимо довољно средстава за те намене. Ове године, захваљујући начелнику финансија, Милану Тркљи,  успели смо уштедом  да обезбедимо  средтва, истакао је председник општине, Никола Вучен.

На седници је донето решење о разрешењу в.д. директорке Дома здравља, Иване Ђурђевић Старовић због истека мандата. Како је оснивачки акт Дома здравља прешао у надлежност Министасртва здравља, локлана самоуправа за директора је предложила др Милана Матеића. Коначну одлуку о постављењу директора, у складу са законом, донеће министарство.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.