ОДРЖАНА ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПОРОДИЦИ “СРБИЈА – НАША ПОРОДИЦА”

Министарство за бригу о породици и демографију организовало је Прву националну конференцију о породици „Србија – наша породица“, а тим поводом министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић истакла је да је породица гарант опстанка друштва, државе и нације.
„Јако и сигурно породично окружење ствара снажну економију, а снажна економија јаку државу. Министарство за бригу о породици и демографију је стратешки спремно да институцију породице, као највреднији национални ресурс подржи и оснажи у сваком смислу“, навела је министарка.
Министарка Кисић је истакла да је циљ конференције да се сагледају демографски потенцијали и утврди шта још може да се уради у заједничком, најважнијем задатку за све нас – да се подрже и ојачају породице и да се рађа још више деце.
Проф. др Кисић је нагласила да заштита породице у свету који се убрзано мења представља највећи изазов и најодговорнији задатак којем ће Министарство за бригу о породици и демографију посветити, уз безрезервну подршку председника државе Александра Вучића и Владе Републике Србије, и уз помоћ локалних самоуправа.
Како је министарка навела, Влада Србије је различитим пронаталитетним мерама учинила много да пружи подршку породицама са децом, као и онима који тек желе да оснују своје породице. Томе сведоче и подаци да број рођених беба расте из године у годину.
„У прва два месеца ове године родило нам се нешто више од 10.000 беба, што је у односу на исти период од прошле године раст за пет одсто“, истакла је министарка Кисић.
Мајка шесторо деце Тања Грбић, која је отворила конференцију истакла је да су блискост и близина драгих и поузданих људи највећа предност вишечланих породица и да када је у породици више браће и сестара, нико никада није усамљен.
„Иако делује изазовно и напорно, већа породица доноси више среће и задовољства, како родитељима, тако и деци. Постоје многе ствари које се уче у великој заједници, попут дељења, сарадње, толеранције и емпатије“, навела је Грбић.
На конференцији су говорили председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заменик државног секретара за бригу о породици у Министарству културе и иновација Републике Мађарске Атила Бенеде, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Арно Гујон, представници Српске православе цркве, УНИЦЕФ-а и Популационог фонда Уједињених нација у Републици Србији. Првој националној конференцији о породици присуствовала је и заменица председника општине Смедеревска Паланка Ђурђина Младеновић.
ИЗВОР: Министарство за бригу о породици и демографију
ФОТО: Министарство за бригу о породици и демографију

Leave a Reply

Your email address will not be published.