ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ- ОЧЕКУЈЕ СЕ НОРМАЛИЗАЦИЈА ВОДОСНАБДЕВАЊА И ДОНЕТА ОДЛУКА О ФОРМИРАЊУ КОМИСИЈЕ ЗА ПРОЦЕНУ ШТЕТЕ

На данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације, анализиране су активности Штаба на одбрани од поплавног таласа, који је у ноћи имеђу петка и суботе 16/17. јун – угрозио подручје наше општине.
На Штабу је констатовано да је захваљујући набавци и ангажовању пумпе, на месту Црпне станице бр 8, избегнуто да вода Кубршнице, која је прелила мост у Ратарима, гравитационо дође до Карађорђевог насеља.
Такође, изградњом зечијег насипа код моста на Јасеници у Мраморцу, спречено је је изливање и плављење дела овог насеља. У поплављеним домаћинствима, на местима која се нису могла бранити, ватрогасци-спасиоци су пумпама црпили води, а Црвени крст је угроженима делио пакете помоћи, хране и средстава за хигијену, што ће бити чињено и убудуће.
Штаб је разматрао и извештај о водоснабдевању. Рестрикције су уведене због плављења пумпи и електричних ормана на бунарима Булине воде и Сингер. Ове се пумпе, упоредо са опадањем нивоа воде, сукцесивно пуштају у рад, па се очекује наредних дана нормализација водоснабдевања.
Штаб је разматрао и извештаје о штети, на домаћинствима, водопривредној и путној инфраструктури. Закључено је да се хитно морају обновите црпне станице (иако су оне у власништвну Србија-вода).
Закључено је да се оформи комисија за процену штете на водопривредној и путноји инфраструктури, на пољопривредним добрима и домаћинствима.
Општински штаб за ванредне ситуације у Планци и надаље ће бити у сталном заседању, све до окончања ванредне ситуације.

Leave a Reply

Your email address will not be published.