ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: У ПАЛАНЦИ ВАКЦИНИСАНО 14,4 % СТАНОВНИКА

Смедеревска Планка, 3. март 2021.

На данашњем састанку новог сазива Општинског штаба за ванредне ситуације, усвојени су Пословник о раду Штаба, извештај о раду за протеклу, и план рада за текућу годину.

Директор ОБ „Стефан Високи“ и директор Дома здравља у Смедеревској Паланци, саопштили су актуелне податке и пројекције у вези са епидемијом вируса Covid 19. У Смедеревској Паланци је приметан пораст броја оболелих, а на тенденцију даљег погоршања посебно указује број првих прегледа, који је већи од броја контрола. У Ковид-амбуланти Дома здравља, првог марта обављено је 39 првих прегледа, од чега је 16 одраслих било позитивно на Covid 19, као и једно дете, док је јуче обављено 27 првих прегледа, и потврђено обољевања седморо одраслиох и једног детета. На ковид-одељењима ОБ „Стефан Високи“ од јутрос има 56 пацијената, значајно више у односу на прошлу недељу када су на болничком лечењу била 34 болесника.

Према извештају руководилаца здравстевених установа у нашој општини, пораст броја оболелих је мањи него у децембру прошле године, па постоје изгледи да ће се, уз стриктно поштовање противепидемијских мера, ситуација током пролећа знатно поправити. Томе свакако доприноси и вакцинација становништва. У Смедеревској Паланци до сада је вакцинисано 14,4 процената становника, од чега је 8 процената примило и другу дозу вакцине.

Са данашњег састанка штаба упућен је апел да се и даље морају поштовати све прописане мере заштите, ношеље маски, избегавање контаката и прање руку – и да се то односи и на она лица која су уредно примила обе дозе вакцине.

Чланови Штаба разматрали су и активности у вези са изградњом система за одбрану од поплава на водама другог река, односно бујичним потоцима на териоторији Општине.
На састанку је усвојен извештај о стању система за одбрану од поплава на водама првог реда, пре свега на рекама Кубршници и Јасеници. Насипи су, стоји у овом извештају, у добром стању, а целокупан систем спреман за најкишнији део године, од априла до јуна.

Штаб за ванредне ситуације у новом сазиву има двадесет једног члана. Осим представника предузећа и установа од значаја за заштиту и спасавање, чланови штаба су и представници МУП-а и Војске Србије.

Leave a Reply

Your email address will not be published.