ОД ДАНАС НА СНАЗИ НОВЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

Влада Републике Србије усвојила је најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19.
Угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 часова ујутру без изузетка.
Њихово радно време биће од понедељка до петка од 5 до 17 часова. Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 часа, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.
Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, такође, неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 ујутру.
Фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте неће радити током викенда. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт. Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од 5 ујутру до 17 часова.

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци,продавнице које врше продају хране за животиње и пољопривредне производе и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити, како радним данима, тако и викендом, до 21 час.
Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења, док ће пијаце бити отворене и у данима викенда од 6 часова ујутру до 15 часова.
Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.
Ординације и лабораторије које пружају медицинске и стоматолошке услуге као и ветеринарске ординације и лабораторије могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.
Спортски објекти се могу користити и викендом за тренинге и одржавање искључиво регистрованих такмичења у надлежности националних спортских савеза.
Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.
Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима и суботом до 17 часова.
Све ове мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни минимум, уз наду да ће оне дати жељени резултат и да ћемо у данима пред нама то видети и у бројевима заражених грађана коронавирусом.
Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу сутра, а важе до 15 децембра.

Влада Републике Србије

Leave a Reply

Your email address will not be published.