ОПРЕЗНО- ПРУЖНИ ПРЕЛАЗ КОД КАСАРНЕ НИЈЕ У ФУНКЦИЈИ

Саобраћајни инспектор Општинске управе Општине Смедеревска Паланка упутио је допис предузећу „Инфраструктуре железнице Србије“  у коме тражи информацију о раду пружног прелаза у улици 20 јули у Паланци. Пружни прелаз у овом делу града није у исправном стању већ неколико дана, а  нико из поменутог предузећа није обавестио надлежне у Смедеревској Паланци о томе. Због безбедности учесника у саобраћају затражен је хитан одговор. Допис  предузећа „Инфраструктуре железнице Србије“ преносимо у целости, а грађане молимо да буду опрезни док проблем не буде решен.

У железничкој станици Смедеревска Паланка, на прузи Београд Центар -Ниш, 28. августа 2021. године у 13.15 сати, дошло је квара путног прелаза, који се налази на подручју станице Смедеревска Паланка, у улици 20. јула, код касарне.  Стручне службе “Инфраструктуре железнице Србије” раде на отклањању квара на уређају овог путног прелаза и његово поновно оспособљавање се очекује ускоро.

 У складу са “Правилником о начињу укрштања железничке пруге и пута, пешацке и бициклистичке стазе, месту на којем се може извести укрштање и мерама за осигурање безбедности саобраћаја”, овај путни прелаз је због квара искључен из система осигурања.    У таквим ситуацијама, Саобраћајним правилником дефинисано је поступање железничког особља, како би се и поред квара путног прелаза, сачувала безбедност железничког и друмског саобраћаја. То значи да су машиновође свих возова и друго извршно особље које учествује у организацији и функционисању железничког саобраћаја на овом делу пруге упознати са кваром на путном прелазу у станици Смедеревска Паланка. У ситуацији када је путни прелаз у квару, воз мора да стане испред путног прелаза, даје звучни сигнал и тек када се увери да на прузи нема других возила или учесника у друмском саобраћају, наставља вожњу преко путног прелаза опрезно и најмањом допуштеном брзином. Када воз пређе преко путног прелаза и не постоји могућност да се несрећа догоди, даљу вожњу наставља прописаном брзином.

Статистике на српским пругама, као и у европским железницама, показују да су за преко 95 одсто свих несрећа на путним прелазима одговорни возачи друмских возила.    “Инфраструктура железнице Србије” зато и овај пут  апелује и упозорава возаче друмских возила и друге учеснике у друмском саобраћају да поштују саобраћајне прописе и сигнализацију на путним прелазима, јер је то најбољи начин да се спрече несреће и сачувају људске животи“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.