ОЧЕКУЈЕ СЕ НОРМАЛИЗАЦИЈА ВОДОНАБДЕВАЊА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Председник општине Никола Вучен обавестио је грађане, путем свог интернет профила, да ће новонастала ситуација око водоснабдевања грађана Смедеревске Паланке у току дана бити стабилизована. Он је навео да радници ЈП „Морав“ постављају пумпу на изворишту у Трновчу и да ће количина воде која се испоручује из Трновча бити враћена на старо. Пумпу је обезбедило ЈКП „Водовод“.
-До 14:00 часова очекујемо да нам се врати литража која је била смањена од петка у 15:00часова. Хвала радницима ЈП Мораве из Трновча, хвала нашим радницима ЈКП Водовод из Смедеревске Паланке којима су помогли да се ова наша тешка ситуација реши.

Највећу захвалност дугујем председнику Општине Велика Плана Страхињи Павешковићу, који је имао разумевања, дошао испред заједничке фабрике у Трновчу и заједно са нама и радницима нашег заједничког предузећа договорио даље кораке да наши суграђани не трпе.

Општина Смедеревска Паланка и Општина Велика Плана су за мене две братске Општине, најближе и територијлано уско везане једна за другу.Грађане Велике Плане не одвајам од својих грађана, ми морамо да сe држимо заједно.

Упркос ревитализацији наших изворишта, и смањеном дотоку воде са наших бунара, очекујемо да се данас од 15 часова уђе у режим уредног водоснабдевања.Хвала свима на разумевању, написао је Вучен.

Потсетимо, од петка у 15 часова ЈП “Морава”, фабрика за прераду и дидстрибуцију воде која је саграђена као заједничка инвестиција две општине Смедеревска Паланка и Велика Плана, смањило је испоруку пијаће воде општини Смедеревска Паланка. Због такве одлуке руководства предузећа у Паланци су, у суботу и недељу, биле примењиване рестрикције воде из градског водовода. Тим поводом саопштењем за јавност огласио се председник општине Никола Вучен. Саопштење преносимо у целости:
На извориштима у Смедеревској Паланци у току је ревитализација осам бунара. Док трају радови на ревитализацији бунара доток воде са домаћих изворишта за снабдевање грађана пијаћом водом је знатно смањен. У оваквим ситуацијама општина Смедеревска Паланка снабдева се водом са изворишта из Трновча, из Фабрике за прераду и дистрибуцију воде ЈП „Морава“, већ деценијама, која је заједнички саграђена у сарадњи две општине, Смедеревска Паланка и Велика Плана.
Оваква ситуација нељудски и непромишљено је искоришћена од стране директора заједничке фабрике у Трновчу ЈП „Морава“ и руководства Општине Велика Плана, који су донели одлуку да од петка, од 15 часова, смање додок воде из Трновча општини Паланка, и тиме директно угроже воднабдевање грађана.

И поред интервенције ЈKП „Водовод“ из Паланке да се проблем реши, директор заједничке фабрике одбија сарадњу и не дозвољава приступ екипи паланачког водовода заједничком извору у Трновчу.

Надлежни у заједничкој фабрици не дозвољавају да се повећа испорука воде која долази из фабрике. У овом тренутку општини Паланка се испоручује само 10 литара воде у секунди што је 25 процената од укупне производње, а остала вода се шаље општини Велика Плана.

Подсећамо да у протекла три месеца екипе ЈКП „Водовод“ су на молбу ЈП „Морава“ санирали три велике хаварије иако је то био посао посао ЈП „Морава“.
Од петка директор ЈП „Морава“ одбија сваку сарадњу, из њему познатих разлога. Контактиран је и дежурни техничар у ЈП „Морава“ који је раекао да тек у понедељак може нешто да се ради на испоруци воде.

О исхитреном и неодговорном поступку директора ЈП „Морава“ упознати су сви надлежни, државни органи.

Ми ћемо за неколико дана ревитализовати наше бунаре и успећемо да се вратимо у нормалан режим водоснабдевања са наших изворишта, али овакав вид некоректне сарадње од стране директора ЈП „Морава“ директно угрожава даљу сарадњу и доводи у питање цео пројекат изградње фабрике воде у Трновчу, наводи се у саопштењу за јавност председника општине Николе Вучена објављеног у суботу.
Општина Смедеревска Паланка у овом тренутку директно је угрожена од стране ЈП „Морава“ и Општине Велика Плана да нашим суграђанима онемогуће уредно водоснабдевање, стоји у саопштењу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.