ПЕТНАЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Прва тачка дневног реда данашње седнице била је доношење Одлуке о распореду радног времена у области промета на мало, угоститељства, занатства и других услужних делатности у општини Смедеревска Паланка. У образложењу ове одлуке стоји да је циљ њеног доношења сузбијање и превенција вршњачког насиља, које је и у нашој општини у последње време веома изражено.

Према одлуци одборника, уместо од 6 часова ујутру до један сат иза поноћи, субјекти који обављају наведене делатности убудуће ће радити од 6 часова ујутру до 23 часа, понедељком, уторком, средом, четвртком и недељом. Петком и суботом, радно време ће, уместо од 6:00 до 02:00, како је било до сада, за поменуте субјекте бити од шест ујутру до поноћи.

Такође, овом одлуком забрањена је продаја алкохолних пића, у времену од 22 часа увече, до 6 часова ујутру, у свим трговинама, продавницама, дисконтима, киосцима и специјализованим продавницама за продају штампе, трговинским центрима и бензнинским станицама, а у поменутим објектима мора на видном месту бити постављено упозорење о забрани продаје алкохолних пића у наведеном интервалу.

Овом одлуком, дозвољено је привремено обављање угоститељских делатности, према ноћном распореду радног времена, од 21.00 до 2:00, свакога дана –  ноћним баровима, диско баровима и сличним ноћним клубовима, искључиво према одобрењу Одељења за урбанизам, грађевинарство, имовинско-правне и стамбене послове Општинске управе. До доношења данашње одлуке,  поменути угоститељски објекти могли су да раде до 4 сата ујутру радним данима, а петком и суботом до 5 часова ујутру.

Поводом доношења ове одлуке, за реч су се јавили одборници: Милица Деспотовић, Стојан Крстић, Мирослав Михајловић и Родољуб Станимировић, који су истакли своју подршку, и указали на потребу да јавне установе, као и родитељи, допринесу ефикасности њене примене, и помогну у спречавању малолетничке делинквенције, и подизању нивоа опште безбедности, пре свега деце и младих, у паланачкој општини.

Одлука je донета  једногласно, гласовима 39 присутних одборника.

Такође, на данашњој седници, Скупштина је донела Одлуку о измена Одлуке о висини и начину расподеле средстава за новорођено дете у породици и прворођено дете у новој години. Разлози за предложене измене су прецизирање постојеће регулативе, у сврху отклањања недоумиоца корисника при подношењу захтева, као и отклањања недоумица лица која раде на решавању поменутих захтева.

И за ову одлуку гласали су сви присутни одборници на данашњиој седници.

Одборници су, такође, донели одлуку  о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Смедеревска Паланка за 2019. годину, и Одлуку о Програму коришћења буџетских средстава фонда за заштиту и унапређење животне средине општине Смедеревска Паланка за 2020. годину, према препорукама надлежног министарства.

Одборници су донели Решење о давању сагласности на Програм пословања ЈКП „Водовод“, као и Решење о давању сагласности на Измене и допуне Програма коришћења субвенција овог предузећа из буџета општине Смедеревска Паланка, за 2020. годину.

На данашњој седници донета су решења о сагласности на програм пословања јавних предузећа Општинака гробља и „Морава“ Велика Плана, за текућу годину, као и Решење о давању сагласности о изменама и допунама Статута Дома здравља.

Усвојен је и План рада Општинског штаба за ванредне ситуације за 2020. годину, и донето Решење о утврђивању економске цене бораква деце у Предшколској установи „Чика Јова Змај“ у Смедеревској Паланци.

На овој седници, између осталог, донете су и одлоке о разрешењима и именовањима, из надлежности Скуптине општине.

У завршном делу данашње седнице, одборницима се обратио председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, позивом да присуствују потпипсивању Меморандума о међусобној сарадњи  између јужнокорејске компаније Кингшин Кејбл Еуропе д.о.о. Београд и Општине Смедеревска Паланка.

Председник општине је истакао да је ово значајан догађај за нашу општуину, тим пре што се јужнокорејска компаније, која је имала на располагању седам држава, а затим и осам градова на територији Србије, одлучила управо за Смедеревску Планку, у чему су пресудну улогу имали председник Србије, Александар Вучић, и Влада Републике Србије. Вучен је подсетио да се једно за другим испуњавају обећања председника Вучића, од улагања у инфраструктуру, до пресудне помоћи у довођењу страних инвеститора у нашу општину.

Председник општине је истакао да ће потписавању Меморандума присуствовати Његова екселенција, амбасадор Републике Кореје  господин  Hyoung-chan CHOE ( Хјон – ћан Че), и Министар привреде у Влади Републике Србије, Горан Кнежевић.

Одборници су упознати и са најважнијим деловима садржаја Меморандума, чије потписивање има за циљ показивање спремности,  Кингшин Кејбл Еуропе и Општине Смедеревска Паланка да унапреде међусобне односе и олакшају реализацију  планиране инвестиције.

 

Потписивањем меморандума, Општина изражава намеру да подржи планирани инвестициони пројекат у Смедеревској Паланци, у складу са својим надлежностима, односно у складу са законима и регулативом Републике Србије, што подразумева административну у саветодавну помоћ.

 

У току петогодишњег инвестиционог периода, истакао је председник Вучен, Кингшин Кејбл Еуропе  предвиђа улагања у висини од око 20.000.000,00 динара и запошљавање 700 до 1000 радника. Инвестициони пројекат обухвата и изградњу новог објекта, на локацији у Смедеревској Паланци.

 

Изградња ове фабрике је значајан догађај за Смедеревску Паланку, у којој од шездесетих година прошлог века није отворено индустријско постројење која запошљава више од 500 радника – нагласио је председник општине, и додао да ће отварање поменуте фабрике покренути ланчани циклус развоја привреде и мале привреде у паланачкој општини.

 

Фото: Паланка данас